Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německý novinář přesvědčil IS, že chce spáchat útok. Dostal velmi jasné pokyny, jak a čím vraždit

Bojovník Islámského státu
Bojovník Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Jak Islámský stát verbuje potenciální útočníky v Německu? A jaké dostávají bojovníci poslední instrukce před tím, než jdou a zabijí nevinné lidi? Právě to se rozhodl zjistit reportér německého deníku Bild Björn Stritzel, který předstíral, že je islamista ochotný provést útok. Jak ale dodává, své kroky vždy dělal až po konzultaci s bezpečnostními úřady.

„Můj mobilní telefon vibruje těsně před půlnocí. Několik měsíců jsem se mnou nikdo nespojil. Je to opět 'Německý bratr'. Chce mi připomenout mou povinnost. Moje povinnost je zapojit se do vražedného útoku,“ popisuje novinář v článku, který vyšel nejen v deníku Bild, ale v anglicky psaných médiích.

„Doufám, že jste v nejlepším imanu (víře, pozn.redakce)," píše v typickém džihádistickém žargonu. „Měli jsme nějaké problémy s internetem, takže jsme tě dlouho nemohli kontaktovat,“ napsal novináři islamista. „Němec na mě znovu tlačí, abych brzy udeřil. Každý den, který uplyne bez útoku, je nebezpečný, říká, protože 'kuffar policie' - policie 'nevěřících' - by mohla zmařit můj plán. 'Proste popadni nůž a zabij svého souseda - to neočekávají!'“ popisuje novinář, jak probíhala komunikace mezi ním a džihádistou.

Stritzel píše, že pak jej kontaktoval další německý terorista z IS, který mu řekl, že od Německého bratra ví, že chce spáchat nějaký útok. Podle novináře existují důkazy, že je tímto druhým islamistou je nechvalně známý Rakušan Mohamed Mahmoud aka Abu Usama al-Gharib.

Mahmoud byl uvězněn v letech 2007 až 2011 kvůli propagační činnosti pro al-Káidu. Po svém propuštění odešel do Německa, kde spolu s Němcem Denisem Cuspertem vedl džihádistickou skupinu Millatu Ibrahim. Skupina byla rozhodujícím organizátorem střetů v Solingenu.

V roce 2012 skupinu Millatu Ibrahim zakázal ministr vnitra. Jádro kolem Cusperta a Mahmúda se nejprve přestěhovalo do Egypta a do Libye, pak se přidalo k IS v Sýrii. Mahmoud se proslavil v létě roku 2015 ve videu ze starobylého města Palmýra, které džihádisté výrazně poničili. První video, na kterém IS promluvil německy ukazuje, jak Mahmoud a džihádista Yamin Abou-Zand z Bonnu zastřelili dva vězně. Mahmoud v té době také vyzval k útokům v Německu. O rok později věřil, že našel „bratra", který byl ochoten provést útok.

„Co Mahmoud neví: s tímto předstíraným bratrem se už kdysi pohádal. Před rokem jsem o něm napsal článek. Mahmúd mě pozval, abych přišel do Sýrie - kde čeká, aby mi uřízl hlavu. Nyní na mě naléhá, abych udeřil proti nevěřícím," říká novinář, který už s tímto bojovníkem IS měl co do činění.

„Říkám mu, že moje pokusy o sestavení bomby selhaly. Nicméně, D. - jméno, za kterým se pravděpodobně skrývá Mahmoud - radí: 'Rádi ti pomůžeme. Podívej, zapomeň na bombu, je to příliš nebezpečné a malá chyba vše zničí. Lepší je, když najmeš auto, nebo si někde vezmeš nějaký automobil, a vjedeš do davu',“ píše novinář, co mu džihádisté radí.

Aby si novinář zajistil čas, řekl džihádistovi, že nemá řidičský průkaz. Instruktor Riaze Ahmadzaie - útočníka z Würzburg – ho také chtěl přemluvit k útoku autem. Ale Ahmadzai neměl řidičský průkaz. „Nakonec použil sekeru a zranil pět lidí v regionálním vlaku,“ připomíná jeden z útoků IS novinář deníku Bild.

„Když se znovu zeptám, jestli mi pomůže vybudovat bombu, D. - tedy Mahmoud - se rozzlobí: 'Podívej se na bratra, který spáchal útok v Ansbachu, zabil se sám a žádné kuffary (nevěřící),“ odpověděl džihádista novináři na žádost o sestavení bomby.

Mohamed Daleel, který se odpálil na hudebním festivalu v bavorském Ansbachu, opakovaně veřejně oslavoval IS jako „mučedníky" a „vojáky Islámského státu". Ve skutečnosti se ale zdá, že instruktoři teroristické skupiny považují útok za neúspěšnou operaci, protože nebyl zabit žádný nevěřící. IS by to nicméně veřejně nepřipustil, protože by poškodil pověst svého „mučedníka“, vysvětluje novinář.

„D. se mě snaží přesvědčit o jiném nápadu. 'Dnes bude zveřejněno video, které ti ukáže, jak dělat různé věci. Video ti podrobně vysvětlí, jak zvládnout nůž,“ napsal džihádista Stritzelovi. O několik hodin později oficiální média IS publikovala video z Rakky. Toto video patří mezi nejbrutálnější věci, které teroristická organizace kdy zveřejnila, dodal novinář ve svém článku.

Témata:  Islámský stát Německo terorismus

Aktuálně se děje

8. května 2024 8:20

Větší obchody dnes zůstávají zavřené. Na Den vítězství se vztahuje zákaz

Na středu připadly oba květnové státní svátky. Dnes je Den vítězství, kdy si v Česku připomínáme konec druhé světové války na evropském kontinentu. Jde také o jeden ze svátků, při nichž je zákonem upravena otevírací doba obchodů. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy