Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump vymyslel synovo vyjádření o schůzce s ruskou právničkou Veselnickou

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington - Prohlášení, v němž syn amerického prezidenta Donalda Trumpa začátkem července popisoval své loňské setkání s ruskou právničkou, pochází z hlavy šéfa Bílého domu. Napsal to deník The Washington Post (WP).

Sám prezident podle nich trval na tom, aby v prohlášení stálo, že rozhovor se netýkal americké volební kampaně.

Objektem zájmu médií i kongresových výborů vyšetřujících údajnou součinnost osob napojených na Kreml s Trumpovým volebním týmem se Donald Trump junior stal poté, co na veřejnost pronikla informace o jeho schůzce s Nataljí Veselnickou. Právnička, která má podle médií kontakty na ruské vedení, mu údajně nabízela kompromitující informace o otcově sokyni v prezidentském klání Hillary Clintonové.

Krátce poté, co 8. července informaci zveřejnil list The New York Times, se Trumpovi poradci shodli, že jeho nejstarší syn musí co nejdříve podrobně zareagovat. Podle washingtonského listu však celou věc vzal do rukou prezident, který poradcům během letu ze summitu silných ekonomik G20 v Hamburku reakci svého syna nadiktoval.

Zveřejněné prohlášení hovořilo o tom, že schůzka se týkala především programu adopcí ruských dětí a volební kampaň nebyla jejím tématem. To se po několika dnech ukázalo jako nepravdivé tvrzení, neboť z e-mailů Trumpa mladšího vyplynulo, že mu Veselnická nabízela informace o Clintonové.

"Tohle... nebylo nutné," řekl podle WP jeden z Trumpových poradců o prezidentově aktivitě při vzniku synova prohlášení. "Teď může někdo tvrdit, že právě on (prezident) se pokoušel zveřejnit zavádějící informace," dodal Trumpův člověk.

Možné maření vyšetřování ruské kauzy nyní zkoumá zvláštní vyšetřovatel Robert Mueller a Trumpovi poradci mají obavy, že snaha vytvořit synovo nepravdivé prohlášení může prezidentovi přitížit.

Témata:  Donald Trump Donald Trump junior USA Rusko

Aktuálně se děje

9. května 2024 11:37

V Německu byli napadeni dva politici z protiimigrační strany Alternativa pro Německo

Dva politici z protiimigrační strany Alternativa pro Německo (AfD) byli ve středu lehce zraněni při útoku během slavnostní akce před zemským sněmem ve Stuttgartu. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy