Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bourání "chruščovek" v Moskvě má začít už letos

Moskva
Moskva
Foto: moscow.ru

Moskva - Podle informací listu Kommersant začne první fáze stěhování z takzvaných chruščovek už koncem letošního roku. Po celém Rusku v nich žijí miliony lidí. V Moskvě se program renovací má týkat domů postavených v letech 1957-68.

Pětipatrové domy většinou bez výtahu, zvané chruščovky podle sovětského vůdce Nikity Chruščova, měly od konce 50. let přispět ke zdolání naléhavé bytové krize.

Program vystěhování vyvolal v moskevské veřejnosti spory podložené podezřením, že za bourání domů lobbují majitelé privátních developerských firem v naději na získání lukrativních pozemků. Mnoho obyvatel Moskvy zároveň považuje plán likvidace chruščovek za lest, která má uvolnit cestu k vytvoření ghetta s výškovými budovami v nejvíce zalesněných moskevských čtvrtích.

Ve snaze minimalizovat stížnosti kritiků ohlásila moskevská radnice plán rozšířených pravomocí nájemníků, kteří dostali možnost o účasti na programu renovací rozhodnout. Obyvatelé domů, které ke zbourání určili zastupitelé, mohli do poloviny června zařazení do programu renovací odmítnout.

Ti Moskvané, jejichž domy do programu zařazeny nebyly a o jejichž likvidaci nájemníci naopak stojí, se mohli po hlasování do programu přihlásit do počátku července.

Témata:  Rusko Moskva

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy