Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi zadržení v Turecku si mají odsedět šest let za terorismus

Miroslav Farkas
Miroslav Farkas
Foto: Facebook

Ankara - Dva Češi zadržení v Turecku dostali šest let a tři měsíce vězení. Markétu Všelichovou a Miroslava Farkase turecká justice viní z příslušnosti ke kurdským milicím YPG. O verdiktu informocvala Česká televize.

"Dnešní rozsudek je pro mě velkým zklamáním. Bez ohledu na to je nyní potřeba udělat maximum, aby byla věc řádně přezkoumána odvolacím soudem. Pevně věřím, že soud vyšší instance vyhodnotí záležitost jinak," komentoval rozsudek ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Chce o dalším postupu v procesu hovořit se svým protějškem Mevlütem Çavusogluem. Český ministr ho bude žádat o "korektní odvolací řízení, pokud se pro něj odsouzení rozhodnou", uvedlo ministerstvo zahraničí v tiskové zprávě.

Markéta Všelichová a Miroslav Farkas byli zadrženi loni v listopadu na turecké hranici. Podle obžaloby několikrát navštívili tábory "teroristů" v Turecku. Češi tvrdí, že jsou humanitární aktivisté a že mířili do Iráku, kde chtěli zřídit polní nemocnici.

Témata:  Turecko Miroslav Farkas Markéta Všelichová

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 17:20

Ukrajinské zbrojovky tento měsíc poprvé vyrobí 10 samohybných houfnic Bohdana na podvozku Tatra

Ukrajinské zbrojovky tento měsíc poprvé vyrobí deset ukrajinských samohybných houfnic Bohdana a v následujících měsících toto množství ještě vzroste, uvedl dnes na sociálních sítích ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy