Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA jsou ve střehu, zaznamenaly "velmi neobvyklé" aktivity severokorejské ponorky

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto YouTube

Washington/Pchjongjang - Americká armáda odhalila „velmi neobvyklou a bezprecedentní úroveň" činnosti severokorejské ponorky a důkazy o „odpalovací zkoušce" ve dnech, které následovaly po druhém testu mezikontinentální balistické rakety. Informuje o tom stanice CNN.

Podle zprávy zkouška testovala „raketový systém“, který využívá vysokotlakou páru k vypálení rakety ze spouštěcí nádoby, motor rakety samotné se aktivuje až ve vzduchu. To pomáhá zabránit plamenům a teplu z motoru poškodit buď ponorky, ponorné čluny nebo jakékoliv blízké vybavení používané ke spuštění rakety.

Podle CNN došlo ke startu v neděli 30. července v námořních loděnicích Sinpo. Podmořské loďstvo Severní Koreje čítá podle odhadů asi 70 ponorek, většina z nich je ale poměrně stará a pravděpodobně nemůže střílet.

Současné americké zpravodajské informace mluví o tom, že raketový program na palubě ponorek zůstává ve velmi raném stádiu. CNN tento měsíc také uvedla, že Severní Korea vyslala na hlídku dieselovou ponorku třídy Romeo, která se přiblížila k břehům Japonska a která asi na vzdálenost 100 kilometrů vplula také do mezinárodních vod. 

Aktivita ponorky se lišila od typického výcviku, která byl obvykle pozorován blíže u pobřeží. Tato aktivita způsobila, že americké a jihokorejské síly mírně zvýšily úroveň varování, uvedl jeden z úředníků. 

Den před tímto testem, tedy v sobotu, KLDR oznámila druhý úspěšný start rakety Hwasong-14. Severní Korea tvrdí, že se jednalo o mezikontinentální raketu, která letěla 47 minut a 12 sekund a urazila vzdálenost 998 kilometrů. První úspěšnou zkoušku mezikontinentální balistické rakety oznámil Pchjongjang na začátku července.

Pchjongjang svou nejnovější zkoušku označil za „tvrdé varování" pro Spojené státy. Test podle Severokorejců prokázal, že v dosahu jejich raket je celé území USA. „Celé americké území je v dosahu našich střel," řekl podle severokorejské tiskové agentury KCNA vůdce země Kim Čong-un, který zkušební odpal sledoval.

Témata:  Severní Korea severokorejské zbraně USA ponorky

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 19:28

Rusové se snaží vyřadit z provozu ukrajinskou železnici. Jde o dodávky materiálu

Rusko se v rámci příprav na ofenzivu zaměřuje na ukrajinskou železnici, aby paralyzovalo vojenské dodávky, uvedl vysoce postavený ukrajinský činitel pro AFP. Rusové ve čtvrtek zasáhli železniční síť ve třech ukrajinských oblastech. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy