Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Migrační politika USA? Trump chystá velké změny

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington – Americký prezident Donald Trump plánuje změnit zásady americké přistěhovalecké politiky,. Ta má být místo na rodinných vazbách založena na zásluhách a schopnostech.

O podobě budoucího imigračního zákona dnes podle agentury AP Trump v Bílém domě debatoval s republikánskými senátory Davidem Perduem z Georgie a Tomem Cottonem z Arkansasu.

Na červencovém shromáždění v Ohiu Trump uvedl, že pracuje na „vytvoření nového přistěhovaleckého systému pro Ameriku". Podle činitelů Bílého domu, na které se AP odvolává, je cílem otevřít dveře profesně zdatným osobám, které by prospěly hospodářskému rozvoji, růstu mezd a vytvoření nových pracovních míst. Podle vládních statistik přijíždí do USA z profesních důvodů jen jeden z patnácti přistěhovalců.

Perdue a Cotton navrhli novelu imigračního zákona z roku 1965, která by během deseti let snížila počet legálních přistěhovalců na polovinu. Na polovinu by se měl snížit počet i osob žijících v USA se statusem uprchlíka. Novela by také omezila okruh osob, které mohou získat zelenou kartu opravňující k pobytu jen proto, aby se v USA připojily ke svým rodinám. Navrhovanou novelu ale Senát ponechal bez povšimnutí.

Témata:  Donald Trump migrace USA

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy