Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU nebude reagovat na protiruské sankce USA, ale je připravena hájit své zájmy, oznámil Juncker

Jean-Claude Juncker
Jean-Claude Juncker
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Brusel - Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker dnes uvedl, že Evropská unie zatím nebude reagovat na nové americké sankce proti Rusku. Zároveň však dodal, že si Brusel vyhrazuje si však možnost odpovědět Spojeným státům stejnou mincí, pokud tyto sankce poškodí ekonomické zájmy unie.

V rozhlasové rozhovoru Juncker připomněl, že „vylepšená" verze amerických sankcí měla brát zřetel na obavy Evropanů, nicméně si unie vyhrazuje právo na odvetu v příštích dnech, pokud se ukáže, že praktické uplatňování sankcí poškozuje hospodářské zájmy skupiny.

„Jsme připraveni. Musíme hájit naše ekonomické zájmy vůči Spojeným státům a uděláme to," řekl Juncker podle agentury Reuters. Za klíčovou považuje koordinaci s USA, aby zajistila účinnost sankcí, vyhlášených proti Rusku kvůli anexi Krymu a ruské roli v ukrajinském konfliktu.

Prezident USA Donald Trump podepsal zákon o nových protiruských sankcích, které už dřív schválily velkou většinou hlasů obě komory Kongresu. Trump měl ústavní právo zákon o sankcích vetovat, ale v Senátu a Sněmovně reprezentantů by podle všeho jeho veto přehlasovali.

Nové sankce, které mimo jiné postihují ruský energetický sektor, jsou reakcí na údajné ruské vměšování do loňských prezidentských voleb v USA. Trump ruský vliv na volby popírá. Z Evropy zaznívaly výhrady, že nové americké sankce ohrožují i spolupráci EU s Ruskem v energetice.

Témata:  Jean-Claude Juncker protiruské sankce USA

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy