reklama

OLAF vyšetřování Čapího hnízda uzavřel na konci roku 2017 s tím, že existuje podezření na dotační podvod. České ministerstvo financí pak v lednu následujícího roku oznámilo, že farma, která jako malý podnik původně získala padesátimilionovou dotaci, byla vyjmuta z evropského financování. Babiš následně řekl, že vyšetřování, které vede OLAF kolem Čapího hnízda, je zpolitizované v Česku i v Bruselu.

Proti tomu se už tehdy důrazně ohradil tehdejší úřadující šéf OLAF Nicholas Ilett. Podle něj úřad za dvě desetiletí své existence prokázal praktickým způsobem svého fungování, že je nezávislý a svou nezávislost si brání.

Obdobně se nyní vyjádřil pro HN i šéf EK. Uvedl, že úkolem OLAF je kontrola a není pravda, že by jeho vyšetřování bylo politicky motivované. "V tomto českém případě jsme se rozhodli pozastavit čerpání evropských peněz firmami, kterých se týká vyšetřování. Celý případ bude objasněn na základě pravidel, která máme," řekl Juncker.

Česká policie v polovině dubna v kauze kolem dotace na stavbu Farmy Čapí hnízdo navrhla Babiše a ostatní obviněné obžalovat. Stíhání čelí i Babišova žena Monika, dcera Adriana Bobeková a švagr Martin Herodes. Obviněni jsou také bývalí členové společnosti Farma Čapí hnízdo Jana Mayerová a Josef Nenadál.

Policie řešila údajný podvod s padesátimilionovou dotací EU na stavbu rekreačního a konferenčního areálu Čapí hnízdo přes tři roky. Babiš dlouhodobě ale odmítá, že by se kolem farmy dělo cokoliv nezákonného. Hrozí mu až deset let vězení.