Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stvořila internet, palivo i navigace. Co skutečně dělá tajemná organizace DARPA?

Co skutečně dělá tajemná organizace DARPA?
Co skutečně dělá tajemná organizace DARPA?
Foto: Pixabay

Název DARPA je zřejmě pro většinu lidí cizí. Organizace amerického ministerstva obrany, kolem které koluje řada mýtů, má přitom za úkol kontrolovat pokrok vojenských technologií ve světě a postarat se, aby USA nebyla pozadu. Stojí také za nejlepšími vynálezy světa, a inspirovala i Čínu, která si chce nyní pořizovat vlastní organizaci.

Pod zkratkou DARPA se skrývá Agentura ministerstva obrany pro pokročilé programy. Agentura zodpovídá za vývoj nových vojenských technologií. Na společnost s více než 3 miliardami dolarů zaměstnává poměrně málo lidí. Pracuje v ní 240 lidí, z nichž 140 jsou techničtí odborníci.

Agentura vznikla pod názvem ARPA v roce 1958. Jejím úkolem bylo udržet náskok USA a předejít překvapením ze stran ostatních států, jako byl například Sputnik 1, po kterém organizace vznikla. DARPA se jako název užívá od roku 1972, kdy se k dosavadnímu Advanced Research Project Agency přidalo ještě Defense.

DARPA po svém vzniku stála za zrozením zbraní s přesným mířením a neviditelné technologie, ale také něčeho tak důležitého pro každodenní život, jako je internet, rozpoznání hlasu či GPS tak malé, že ji mají zákazníci zabudovanou v malých přístrojích.

Pro své projekty, které si pečlivě vybírá, si obvykle pronajímá vnější pomoc. Z vysokého rozpočtu platí pracovní či výzkumné týmy z universit, vědeckých pracovišť i soukromých společností. Organizace prý nemá téměř žádnou hierarchii - je v ní vedení a zbytek. Nikdo neporovnává úrovně, což podle webu agentury znamená, že informace cestují rychle a agentura je tak flexibilní.

V dřívějších letech se DARPA věnovala automatickému řízení, webovým překladačům či biopalivům. Výzkumníci pracovali na strategickém užití sociálních sítí nebo mikro technologii.

Zatímco byl začátek organizace poměrně přirozeným vývojem, protože nikdo nechtěl, aby ho Sovětský svaz překvapil, ne všichni lidé mají radost z toho, že DARPA stále existuje. Podle některých je nyní úkolem organizace držet moc v rohu USA.

Nyní si však Čína vytvořila vlastní high-tech agenturu, která je silně inspirovaná právě americkou organizací DARPA. O jejím vzniku informovala čínská státní televize. Server Wired uvádí, že Peking založil Scientific Research Steering Committee, které by mělo Číně pomoci ve vývoji špičkové vojenské technologie.

Podle čínské státní stanice CCTV všichni vědí, že internet, GPS, neviditelné letouny, elektromagnetické zbraně a další pokrokové technologie jsou spojené s organizací DARPA. Čína se proto chce zaměřit na podporu nových technologií ve své armádě, aby nezůstala pozadu oproti ostatním mocnostem.

Nová organizace má podléhat přímo vedení čínské armády, v jejímž čele stojí čínský prezident Si Ťin-pching. Ten si dal za úkol zmodernizovat armádu. Dohlíží na jednu z největších reorganizací čínské armády v moderní historii Číny a neustále prohlašuje, že vojsko musí být schopné „bojovat a vyhrávat“. A právě proto Čína potřebuje organizaci ve stylu DARPA, aby si obstarala moderní technologie, které by ji mohly posunout vpřed.

Témata:  USA Čína zbraně

Aktuálně se děje

1. května 2024 12:13

Češi v EU: Největší nespokojenost panovala v roce 2016

V dobách migrační krize v roce 2016 panovala největší míra nespokojenosti s členstvím Česka v Evropské unii, kdy nebylo spokojeno 65 procent Čechů. Naopak největší spokojenost byla zaznamenána kolem českého předsednictví v roce 2009, kdy bylo spokojených 69 procent obyvatel.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy