Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Medevděv reaguje na sankce: Vyhlášení "naprosté obchodní války" znamená konec nadějí na zlepšení vztahů s USA

Dmitrij Medveděv
Dmitrij Medveděv
Foto: kremlin.ru

Moskva - Rusko-americké vztahy jsou v troskách. Premiér Dmitrij Medveděv na facebooku napsal, že vyhlášení "naprosté obchodní války" znamená konec nadějí na zlepšení vztahů s USA. Reagoval tak na nové sankce ze strany Washingtonu.

Trumpova vláda podle Medveděva "demonstrovala naprostou bezmoc a poníženě přenechala výkonné pravomoci Kongresu". Ruský premiér tak komentoval ustanovení sankčního zákona, podle nějž hlava státu nesmí sankce zmírnit ani zrušit bez souhlasu poslanců. Tento fakt podle Medveděva "mění rozložení sil v politických kruzích USA".

"Americký establishment Trumpa na hlavu porazil, prezident nemohl zákon nepodepsat," konstatoval ve facebooku ruský premiér. "Nové sankční téma vzniklo především proto, že je další cestou, jak Trumpa umravnit. Následovat budou nové manévry, jejichž cílem je zbavit ho moci. Nesystémový hráč podléhá likvidaci," předvídá Medveděv. Dodal, že sankční režim bude trvat desetiletí, nestane-li se zázrak.

Nový americký sankční zákon omezuje možnosti obchodní spolupráce USA s Ruskem, mimo jiné v klíčové energetické oblasti. Dává prezidentovi USA možnost trestat i evropské firmy, které s Moskvou v energetické sféře spolupracují. Sankce před Trumpovým podpisem drtivou většinou hlasů schválily obě komory Kongresu.

Témata:  Dmitrij Medveděv protiruské sankce Rusko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy