reklama

Server Hamilton 68 provozuje Sdružení pro zajištění demokracie (ASD), organizace amerických a německých výzkumníků založená minulý měsíc.

Podle tvůrců webu nabízí projekt analýzu kontroverzních tweetů v téměř reálném čase. Má bojovat hlavně proti předpokládaným pokusům Moskvy ovlivnit budoucí důležité volby v USA a v Evropě, mimo jiné americké kongresové volby v příštím roce.

Název projektu Hamilton 68 si tvůrci webu vypůjčili z amerických dějin. Jeden z otců americké Unie Alexander Hamilton v roce 1788 anonymně publikoval sérii esejů na obranu článků americké ústavy. Jeden z esejů nesl název Federalist Paper 68 a zabýval se ochranou amerického volebního procesu.

"Netvrdíme, že nutně každý sledovaný zdroj dostává peníze z Kremlu," řekl agentuře Reuters J. M. Berger z Německého Marshallova fondu (GMF), který projekt financuje. Nadace vznikla v roce 1972 s využitím finančního daru západoněmecké vlády věnovaného při příležitosti 25. výročí Marshallova plánu poválečné rekonstrukce Evropy. Sledované informační zdroje ale podle Bergera "s vysokou mírou jistoty" šíří ruské dezinformace.