Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Válka se Severní Koreou? Pokud se něco nezmění, tak bude. Trump je na to připraven, tvrdí senátor

Severní Korea
Severní Korea
Foto: Pixabay

Washington - Americký prezident Donald Trump řekl, že půjde do války se Severní Koreou, pokud bude komunistický režim i nadále ohrožovat USA svou jadernou a raketovou politikou. Tvrdí to jeden z nejvlivnějších republikánských senátorů.

Senátor Lindsey Graham poskytl rozhovor americké stanici NBC. V něm mluvil mimo jiné o Trumpovi. „Bude se válka se Severní Koreou kvůli raketovému programu, pokud se budou pokoušet zasáhnout Ameriku mezikontinentální balistickou raketou," řekl senátor s odkazem na Trumpova slova.

„Věřím mu, věřím mu. Kdybych byl Čínou, věřil bych mu také a něco bych udělal. Severní Koreu můžete zastavit vojensky nebo diplomaticky,“ myslí si. Trump v reakci na severokorejský test balistické rakety přístup Pekingu kritizoval.

„S Čínou jsem velmi nespokojen. Naši bývalí hloupí vůdci jim dovolili vydělat stamiliardy dolarů ročně, ohledně Severní Koreje ale nebylo uděláno NIC, jen se mluví. Nedovolíme, aby to pokračovalo. Čína by tento problém mohla snadno vyřešit!" napsal Trump o víkendu na twitteru. Čína pak do USA vzkázala, že není odpovědná za vznik severokorejského jaderného problému.

Severní Korea testovala v červenci dvě mezikontinentální balistické střely, čímž prokázala významný pokrok v úsilí o získání střely dlouhého doletu schopnou přepravit jadernou hlavici do USA „Existuje vojenská možnost: zničit program Severní Koreje a Severní Koreu samotnou," dodal Graham. 

„Dávám přednost diplomatickému přístupu, ale nebude jim dovoleno, aby měli rakety, které budou moci dostat do Ameriky raketu s jadernou hlavicí,“ dodal Graham. 

Témata:  Severní Korea Donald Trump USA

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy