Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Němci mají jasno: Volební šok nebude, Brexit a Trump se nás netýkají

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín - V posledních měsících se důvěryhodnost průzkumů volebních preferencí otřásla v základech. Vítězství Trumpa a prosazení Brexitu žádná agentura nepředpověděla. Němci si však odmítají připustit, že by se jich situace nějak týkala. Podle nich je Německo volebnímu šoku naprosto imunní. Informovala o tom agentura Reuters.

Německé průzkumy veřejného mínění mají historii velmi precizních výsledků. I proto, že němečtí voliči mají tendenci být věrní své straně a málokdy svůj politický názor mění. Navíc podobně jako Česká republika využívá poměrný volební systém. V Německu je několik velkých a dobře financovaných agentur, které se průzkumy zaobírají a soutěží mezi sebou o co nejlepší výsledek. 

Všechny tyto důvody podle Němců jasně ukazují na preciznost jejich systému a absolutně vylučují podobný šok, který zažily USA či Velká Británie. „Německé předpovědi jsou mnohem přesnější než v jiných zemích díky podmínkám, které tu panují,“ tvrdí profesor komunikačních studií z univerzity v Drážďanech Lutz Hagen.

„Zaprvé, lidé mají silnou vazbu na svou stranu. Navíc se tu zřídka kdy volí na základě osobnosti. Voliče zajímá strana, ne kandidát,“ vyjmenoval Hagen. „Nestálost však ve srovnání s minulými lety zvyšuje,“ přiznal profesor. Podle některých odhadů se až 30% voličů rozhodne těsně před volbami. 

Konzervativní strana Angely Merkelové vede před sociálními demokraty a jejich kandidátem Martinem Schulzem zhruba o 14%. Podle předpovědí se to už o moc nezmění. „Sociální demokraté mají malou autoritu a slabého kandidáta. Tyto volby jsou na odhadnutí snadné,“ uvedl ředitel jedné z agentur Manfred Guellner.

Němci jsou hrdí také na své „exit polls“. To jsou průzkumy, které se dělají v den voleb a tážou se voličů komu dali svůj hlas. Díky tomu mají přesný odhad výsledků pouhých několik hodin po volbách.

 „Žádná země nemá lepší exit polls než Německo. Jsou jako německá nádraží. Mix organizace, metodologie a zkušenosti,“ pochlubil se zakladatel institutu Infratest-dimap Richard Schlinkert. Jeho firma plánuje v den voleb oslovit až 100 000 lidí. O tom, kdo bude v dalších letech vládnout Německu, se rozhodne 24. září. 

Témata:  Německo volby v Německu Angela Merkelová

Aktuálně se děje

1. května 2024 11:00

Austin apeluje na státy, které mají systémy Patriot, aby je daly Ukrajině

Americký ministr obrany Lloyd Austin v úterý na půdě vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje státy, které mají systémy protivzdušné obrany (PVO) Patriot, aby je poslaly Ukrajině. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy