Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Planetu do konce století mohou zasáhnout smrtící vedra. Takové podmínky nepřežijí ani zdraví lidé

Sucho, ilustrační fotografie
Sucho, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Do konce tohoto století mohou některé části země prožít vedra tak veliká, že je lidský organismus prostě nezvládne. Uvádí to deník The Independent s tím, že kombinace extrémního tepla a vlhkosti může způsobit, že se lidé budou přehřívat a zemřou.

Klimatické změny by do konce tohoto století mohly přinést smrtící letní vlny, které by zasáhly miliony lidí žijících v jižní Asii, předpovídají vědci. Stoupající teploty podle nich mohou vést k takové míře tepla a vlhkosti, že je nebude možné přežít.

Mezi regiony, které budou pravděpodobně nejvíce postiženy, patří severní Indie, Bangladéš a jižní Pákistán, kde celkem žije asi 1,5 miliardy lidí. Důkazy jsou založeny na nedávném výzkumu, který ukazuje, že nejhorší účinky horkého počasí vycházejí z kombinace vysoké teploty a vysoké vlhkosti.

Jejich závěry vychází z měření takzvané teploty „mokré žárovky". Jde o intenzivní vlhké horko, kdy teplota dosáhne 35 stupňů. Lidské tělo se nedokáže samo ochlazovat a po několika hodinách v takových podmínkách člověk umírá - a to i v případě, že je člověk naprosto zdravý a v dobré formě. 

Například v roce 2015 zasáhly některé oblasti v Perském zálivu smrtící horka, v Pákistánu a Indii kvůli teplu zemřelo zhruba 3500 lidí - a to i při teplotě pouhých 31 stupňů Celsia a vysoké vlhkosti. „Dostáváme se k prahu přežití," varuje autor studie Elfatih Eltahir z Massachusetts Institute of Technology (MIT) v USA.

Očekává se, že do roku 2100 bude asi 70 procent obyvatel Indie vystaveno teplotám 32 stupňů Celsia doprovázeným velkou vlhkostí, uvádí výzkumníci v časopise  Science Advances. A dvě procenta by mohla být vystavena smrtící teplotě 35 stupňů Celsia.

„Nemusí to být jen samotná horká vlna, která bude zabíjet lidi. Dojde k narušení zemědělské produkce, ta se sníží, takže potenciálně budou trpět všichni,“ dodává Eltahir.

Kromě toho klimatické změny přivedly v Indii v posledních 30 letech více než 59.000 farmářů k sebevraždě. Vyplývá to ze studie Kalifornské univerzity, uvedla dnes organizace Thomson Reuters Foundation. S rostoucími teplotami může jejich počet dále růst, upozorňuje studie. 

Klimatické změny jsou přitom příčinou sebevraždy v sedmi procentech případů. Ze studie dále vyplývá, že každý stupeň nad 20stupňovou teplotou přivedl k sebevraždě zhruba 65 lidí v celé zemi.

Témata:  počasí globální oteplování Indie Pákistán léto

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy