Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francouzské Saint-Tropez si stěžuje na úbytek jachet kvůli vysokým poplatkům

Francie
Francie
Foto: Pixabay

Saint-Tropez - Slavné francouzské přímořské městečko Saint-Tropez si stěžuje na úbytek jachet v jeho přístavech. Vlastníci přepychových plavidel se totiž stále častěji vyhýbají kotvení v luxusních letoviscích na Azurovém pobřeží kvůli příliš vysokým nákladům.

Místo do proslulých "miliardářských" přístavů v Saint-Tropez nebo Antibes míří vlastníci lodí do levnějších destinací v Itálii nebo Španělsku. Méně tam stojí nejen poplatky v přístavech, ale také palivo a posádka. Napsal to zpravodaj britského deníku The Daily Telegraph.

Za vysoké ceny na Riviéře může částečně přísné vymáhání předpisů EU týkajících se prodejních cen paliva pro lodě, vysoké francouzské daně a povinné sociální odvody za personál. Starostové Nice a Toulonu a další místní činitelé se proto tento týden obrátili na prezidenta Emmanuela Macrona s prosbou o pomoc.

Uvedli mimo jiné, že při čerpání paliva do 42 metrů dlouhé jachty v Itálii místo ve Francii ušetří majitel lodi díky rozdílu v dani téměř 21.000 eur (přes půl milionu Kč) týdně. Rozdíl v nákladech na sedmičlennou posádku je pak 300.000 eur (7,3 milionu Kč) ročně.

Témata:  Francie daně

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy