Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud v Izraeli potvrdil možné obvinění Netanjahua

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu
Foto: dailymail.co.uk **dailymail.co.uk**

Tel Aviv - Soud v Tel Avivu ve čtvrtek oznámil, že vyšetřování dvou trestních kauz, v nichž byl vyslechnut i izraelský premiér Benjamin Netanjahu (67), může vyústit v obvinění z korupce a zpronevěry.

Předseda izraelské vlády byl naposledy letos v březnu vyslechnut v kauze přijímání darů od domácích i zahraničních podnikatelů a také z toho, že se snažil přimět majitele deníku Jediot Achronot, aby o něm psal pozitivně. Výměnou za to Netanjahu podle izraelských médií nabídl, že zajistí snížení nákladu konkurenčního deníku Israel Hajom.

Premiér obvinění popřel. Vyšetřování prostřednictvím svého mluvčího označil za vrcholící hon na čarodějnice, jehož cílem je změna vlády. "Skončí to z jednoduchého důvodu krachem. Nic se nestane, protože se nic nestalo," konstatoval vládní mluvčí.

Klíčovou osobou v obou kauzách je podle izraelských médií bývalý šéf Netanjahuova štábu Ari Harow, kterého žalobci mohou povolat jako svědka. V roce 2008 působil v Netanjahuově týmu, když byl nynější premiér v opozici, v roce 2014 byl Harow rok kancléřem Netanjahuovy vlády, než musel odstoupit kvůli podezření z korupce. Pokud by dobře informovaný Harow proti předsedovi vlády svědčil, může obvinění rychle následovat, uvedla agentura Reuters.

Netanjahu stojí v čele izraelské vlády jedenáct let. Podle izraelských zákonů obvinění premiéra neznamená automaticky pád vlády, zesílilo by ale tlak na jeho rezignaci a způsobilo by podle analytiků na izraelské politické scéně chaos.

Témata:  Benjamin Netanjahu Izrael

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy