reklama

Po přijetí nového balíku protiruských sankcí počet nespokojenců s politikou Bílého domu v Rusku převýšil počet sympatizantů s novým americkým prezidentem. 28 procent dotázaných Rusů Trumpovu politiku odmítá, jen 18 procent ji podporuje. 43 procentům dotázaných je šéf Bílého domu lhostejný.

Před zavedením nových sankcí, které Trump podepsal ve středu, sympatizovalo s americkým prezidentem 27 procent Rusů, 22 procent ho hodnotilo negativně.

Povolební euforii vyvolanou Trumpovým překvapivým vítězstvím ale v Rusku vystřídalo velké rozčarování, protože Trump se po nástupu do funkce dostal do problémů kvůli neprůhledným stykům jeho štábu s Ruskem před prezidentskými volbami. Kongres navíc schválil drtivou většinou hlasů nový balík protiruských sankcí, který Trump podepsal. Moskva to označila za konec nadějí na rehabilitaci vzájemných styků.

Ruská veřejnost tento skeptický názor podle průzkumu sdílí. "Rusové jsou už unaveni čekáním na pozitivní změny v USA," komentoval výsledky průzkumu ředitel Ruské rady pro mezinárodní vztahy Andrej Kortunov. Nové sankce ale podle Rusů příliš vážný dopad na chod země mít nebudou. Negativní vliv očekává 28 procent dotázaných, polovina ale žádné zhoršení nečeká. 72 procent účastníků průzkumu považuje za zbytečné, aby Rusko o odvolání amerických sankcí usilovalo.