Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nezaměstnanost v USA je nejnižší za posledních 16 let

USA
USA
Foto: Pixabay

Washington/New York – V červenci vzniklo v USA mimo zemědělský sektor zhruba 209.000 nových pracovních míst. To je více, než se čekalo. Zároveň také výrazněji rostly mzdy.

Míra nezaměstnanosti se snížila na 4,3 procenta, což je nejméně za 16 let, oznámilo dnes americké ministerstvo práce. Ministerstvo také směrem vzhůru zpřesnilo počet vytvořených míst za červen.

Původně hovořilo o 222.000 místech, v revizi tento údaj posunulo na 231.000 míst. Analytici přitom čekali, že v červenci v USA vznikne zhruba 183.000 míst.

Tento vývoj naznačuje, že americká centrální banka (Fed) by mohla příští měsíc oznámit, kdy začne se snižováním portfolia dluhopisů, které nakupovala v minulých letech, aby podpořila ekonomiku po finanční krizi a hospodářské recesi.

Dnešní statistika ale také ukázala, že průměrná hodinová mzda v červenci stoupla o 0,3 procenta po růstu o 0,2 procent v červnu. Zaznamenala tak nejvyšší růst za pět měsíců. Meziročně se ale mzdy zvýšily jen o 2,5 procenta, což je stejné tempo jako v červnu.

Témata:  USA nezaměstnanost práce

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy