Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Je Trump opravdu neschopný? Dokázal víc, než se může zdát

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington - Americký prezident Donald Trump je považován za jednoho z nejneschopnějších amerických prezidentů vůbec. Jeho administrativa se potýká s náhlým měněním a odstupováním klíčových pracovníků. Jeho zahraniční politika je chaotická, postrádající vizi a směr. Na domácí půdě to není o moc lepší. Trumpovi se nedaří prosadit zrušení a nahrazení zákonu o cenově dostupné péči. Podle magazínu The Atlantic však všechny tyto „katastrofy“ zakrývají úspěchy Trumpovy administrativy na federálním poli.

Podle kritiků amerického vládního systému je jedno, kdo je zrovna v úřadě, protože skutečnou moc má „stínová vláda“ nebo též „hluboký stát.“ Trumpův chaos odvádí pozornost od jeho kroků, které činí k dosažení svých priorit. Přebírá systém spravedlnosti, přepisuje pravidla v oblasti životního prostředí, předělává veřejnou správu a jmenuje do důležitých pozic osobností, které budou v nadcházejících desetiletích zaručovat triumf jeho ideologických představ, píše The Atlantic.

Podle magazínu však trik je v tom, že stínová vláda a Trumpova administrativa jsou jedno a totéž. Trumpova selhání na té nejhlavnější a nejviditelnější úrovni pomáhá zakrýt to, co dělají menší agentury. „Jsem rád, že Trump přitahuje celý oheň, takže já můžu dělat věci,“ uznal Ben Carson, tajemník pro bydlení a rozvoj měst.

Největší vítězství Trumpa

Jedno z dvou největších vítězství Trumpovy administrativy je bezpečnost hranic. Jejich přechod prudce klesl,což naznačuje, že protiimgrantská rétorika je sama o sobě efektivní. Zatímco Trump – jak je jeho zvykem – radikálně zveličuje čísla, nicméně podle celníků a hraniční stráže zatčení neoprávněných osob se snížilo o 20% ve srovnání s rokem 2016. Tento pokles se vyskytl navzdory tomu, že Trumpovy velkolepé návrhy typu obrovské hraniční zdi a jeho zákaz vstupu muslimů do země selhaly.

Druhou část úspěchu leží v soudnictví. Nejvyšší soud umožnil, aby část jeho zákazu vstoupila v platnost. Tohoto vítězství by Trump nedosáhl, kdyby do něj nejmenoval Neila Gorsucha namísto Obamou jmenovaného Merricka Garlanda. Trump může navrhnou ještě více kandidátů. Mezitím zaplňuje nižší soudy celoživotními jmenovateli. „Zatímco prezident Trump je neschopný v nespočetných aspektech své práce, ukázal se být divoce úspěšný v jednom ohledu: jmenovat mladistvé konzervativní kandidáty na federální soudcovské stolice v rekordních číslech," řekl zkušený demokratický úředník a advokát Ron Klain.

Oblast, ve které se Trumpova administrativa obzvláště činí

Jedny z nejvýznamnějších změn se dějí na poli životního prostředí. Trumpova administrativa, v souladu s jeho odstoupením od Pařížské dohody, postupně a systematicky ruší plány na ochranu životního prostředí připravené Obalovou administrativou. Byl zrušen Obamův zákaz ohledně vrtání v Arktidě a v částech Atlantického oceánu a začala příprava na rušení pravidel vlády ohledně ochrany menších vodních toků. Obamův Plán čisté energie zaměřený na snižování emisí skleníkových plynů je též v hledáčku.

Noviny New York Times zjistily, že Agentura pro ochranu životního  prostředí (EPA) „odvolala, odložila nebo jiným způsobem zablokovala více než 30 ekologických pravidel,“ nejvíce v tak krátké době v 47leté historii agentury. Ostatní agentury nezůstávají pozadu v deregulaci životního prostředí. Ministerstvo zahraničí změnilo rozhodnutí Obamy a otevřelo cestu k výstavbě plynovou Keystone XL. Ministerstvo vnitra uvažuje též o změnění  některých předpisů o zařízeních na pobřežních vrtných zařízeních, které byly zavedeny po úniku ropy v Mexickém zálivu v roce 2010.

Dalekosáhlé změny?

Trump nedávno veřejně vyjadřoval nespokojenost s jím jmenovaným ministrem spravedlnosti Jeffem Sessionsem. Ten nicméně naplňuje krédo Trumpovy tvrdší politiky proti zločinu. Přes námitky liberálů a obhájců občanských práv prosadil posílení moci federální vlády. Policie nyní může zadržet hotovost a zboží od podezřelých (ale ne usvědčených) ze zločinu. Také v rozporu s nedávnými trendy obrátil politiku Obamy, když povzbuzoval státní zástupce, aby uplatňovali nejvyšší tresty za trestné činy spjaté s nízkou úrovní drog.

Ačkoliv se Trump během kampani na republikánského kandidáta poněkud atypicky tvářil jako přítel LGBT komunity, jeho administrativa v této oblasti též učinila mnoho změn. Minulý týden ministerstvo spravedlnosti oznámilo, že sexuální orientace není pokryta oddílem VII občanského zákoníku stanovujícího ochranu před různými podobami diskriminace v zaměstnání. Prezident uvedl, že transsexuálové nebudou moci sloužit v armádě a administrativa též zrušila Obamovu ochranu pro transsexuální studenty.

Tyto méně ohlašované, méně zaznamenané změny federální politiky jsou křehčí než hlavní legislativa, uvádí The Atlantic. Většina z nich jsou v podstatě zvrácení těch Obamových rozhodnutí, které byly prováděny výlučně prostřednictvím výkonné moci. Je určitá ironie,, podotýká The Atlantic, že svých největších vítězství dosáhl Trump právě prostřednictvím toho samého. Je možné, že další prezident jej zruší zrovna tak, jako Trump ruší ty Obamovi. To nicméně neznamená, že jejich aktuální důsledky nejsou o to méně reálné.

Témata:  Donald Trump USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy