Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

KLDR pracuje na vodíkové pumě silnější než atomovka svržená na Japonsko

Výbuch atomové bomby
Výbuch atomové bomby
Foto: Pixabay

Washington - „Jako by zprávy ze Severní Koreje nebyly dost špatné, věci by se mohly v příštích 18 měsících ještě více zhoršit. Neměli bychom být překvapeni, kdyby komunistická diktatury vyvinula vodíkovou bombu - nejvyšší atomovou zbraň - s potenciálem zabít miliony lidí,“ píše pro server Fox News Harry J. Kazianis, ředitel obranných studií Centra pro národní zájmy a editor serveru The National Interest.

Kazianis uvádí, že nedávno mluvil s jedním z odborníků z ministerstva obrany. Ten mu údajně řekl, že se zdá, že Severokorejci pracují na dokončení vývoje vodíkové bomby a že se jim to podaří za šest až osmnáct měsíců. „Taková bomba by byla mnohonásobně silnější než atomová bomba, kterou Spojené státy shodily na Hirošimu a Nagasaki v Japonsku,“ píše novinář.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un už na začátku tohoto roku uvedl, že vodíkovou bombu otestoval, ale většina odborníků jeho tvrzení zpochybnila a tvrdila, že KLDR vyvinula to, co bývá označováno jako „zesílená štěpná zbraň“ - laicky řečeno silnější atomová bomba. Zprávy z Jižní Koreje však tvrdily, že Severní Korea se pravděpodobně dostala téměř na úroveň vodíkové bomby.

Nedávné testy mezikontinentálních balistických raket (ICBM) také prokázaly, že by Severní Korea mohla zasáhnout Chicago a s trochou vylepšení snad i New York nebo Washington D.C. „Někteří argumentují, že nemáme jasné důkazy o tom, že Severní Korea vyvinula atomovou bombu dostatečně malou, aby se vešla na hlavici ICBM. A neexistují žádné důkazy o tom, že Severní Korea vyvinula mnohem silnější vodíkovou bombu - natož miniaturizovanou verzi, kterou by bylo možné nasadit na raketu a dostat k americkým břehům,“ shrnuje Kazianis. Stejně tak podle něj neexistuje důkaz, že KLDR zdokonalila jadernou hlavici tak, aby mohla vstoupit do atmosféry a poté z ní opět vystoupit a zasáhnout cíl.

„To je velká překážka, ale určitě není nepřekonatelná. Amerika tento problém vyřešila v roce 1957, kdy vyvinula první ICBM, takže je absurdní říkat, že by Severní Korea nemohla udělat to samé o 60 let později. Vodíkové bomby jsou těžší než standardní atomová zařízení, takže Kim by potenciálně potřeboval pokročilejší raketu než jsou ty, které doposud testoval. Ale bohužel pro nás Severní Korea zřejmě pracuje na raketě známé jako KN-08. Právě ta by mohla nést vodíkovou bombu na větší vzdálenost. „Někteří dokonce tvrdí, že by to mohla být další raketa, kterou by mohla Severní Korea otestovat,“ píše odborník.

Jaké následky by měl dopad vodíkové bomby?

Pokud by americká protiraketová obrana nedokázala zastavit severokorejskou vodíkovou pumu a ta by dopadla na hlavní město, mohla by zabít zhruba 500.000 lidí a zranit dalších 900.000, uvádí s odvoláním na veřejně dostupné simulátory vyvinuté odborníky. Pokud by vodíková bomba zasáhla New York City, počet obětí mohl dosáhnout více než 1,7 milionu.

Je nebezpečné předpokládat, že nás KLDR nemůže ohrozit

„Proč myslet na takové děsivé scénáře? Protože mnoho politiků, úředníků obrany a odborníků mluví, jako by tu tato hrozba nebyla ještě dlouhá léta - jako kdybychom ještě měli čas zastavit Kima v rozvoji jaderných zbraní. Jednoduchým faktem je to, že jsme to promeškali. Ano, Pchjongjang by mohl mít nějaké technické problémy, které je třeba vyřešit, ale musíme pracovat pod předpokladem, že Kim má nyní jaderné zbraně, které mohou zasáhnout USA,“ uvádí Kazianis s tím, že KLDR už několikrát šokovala svět svým rozvinutým arzenálem.

Podle něj je už pozdě na to chtít udělat ze Severní Koreje nejaderný národ. Ale je prý třeba přinejmenším zastavit další jaderné pokusy severu. „Je pochopitelné, že nechceme uvěřit nebezpečí ze strany režimu, který se tak brutálně chová vůči vlastním lidem – je to nezákonný stát řízený despotickým vládcem, který má smrtící tábory podobně jako nacistické Německo. Navíc je nyní vyzbrojen zbraněmi, které mohou zabít miliony Američanů,“ shrnuje odborník.

Zároveň je ale prý obtížné věřit, že by byl Kim tak hloupý, aby opakoval své hrozby a reálně napadl USA atomovými nebo vodíkovými hlavicemi na ICBM. Washington by totiž spustil zničující protiútok, který by odstranil Severní Koreu z mapy. Přesto je podle něj třeba si přestat myslet, že Pchjongjang nedokáže vyrobit jaderné zbraně nebo IBCM, protože takové popírání by bylo nebezpečné a mohlo by v řádu několika málo let vést ke katastrofě.

„Útok USA s cílem vyřadit rakety Severní Koreje a její jaderné síly by byl nebezpečný krok. Jelikož je země již vyzbrojena atomovými zbraněmi a silným arzenálem konvenčních zbraní, mohla by Severní Korea reagovat na americký útok jaderným útokem proti Jižní Koreji, Japonsku nebo možná i USA. Krátce po zahájení druhé korejské války by Trumpova administrativa prostě neměla jinou možnost, než jít do akce a udělat vše pro to, aby zastavila nebo alespoň dramaticky zpomalila severokorejskou jadernou hrozbu. Naším nejlepším záměrem by bylo udělat vše, co je v našich silách, abychom odstranili finanční zdroje, které Severní Korea potřebuje k rozvoji, testování a nasazení vodíkové bomby a ještě silnější ICBM,“ nastiňuje možný vývoj Kazianis.

„Vzhledem k tomu, že severokorejská ekonomika je třetinová v porovnání s Etiopií, ztratí-li nějaký kapitál, který režim potřebuje, bude těžší a těžší jaderný program financovat. Už teď velký počet obyvatel Severní Koreje hladoví, protože Kim vynakládá obrovské sumy na zbraně, než aby uspokojil potřeby svého vlastního lidu. Nejlepší způsob, jak oslabit severokorejskou ekonomiku, je jít po subjektech, které pomáhají nepoctivému režimu vyhýbat se mezinárodním sankcím a nezákonně získávat kapitál. Měli bychom jít i po těch, kteří by mohli přímo nebo nepřímo poskytovat pomoc pro raketové a jaderné programy Pchjongjangu,“ uvádí a konkrétně zmiňuje třeba Čínu.

„Pokud dokážeme ukončit naše popírání toho, co vojenský stroj Severní Koreje dokáže udělat, možná budeme mít skutečně šanci dramaticky zpomalit nebo zastavit Kim Čong-una a rozvoj nejnebezpečnější ze všech jaderných zbraní. Předstírat, že se to nemůže stát, není jen špatný nápad - zaručuje, že se to stane,“ dodává Kazianis.

Témata:  Severní Korea USA severokorejské zbraně jaderné zbraně

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 11:50

WHO hovoří o globální pandemii. Obává se šíření ptačí chřipky

Světová zdravotnická organizace (WHO) vyjádřila znepokojení nad šířením ptačí chřipky (H5N1) na nové živočišné druhy a lidi. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy