reklama

Jihokorejská ministryně zahraničí Kang Kjong-wha vyzvala Pchjongjang, aby přijal nabídku k rozhovorům. Ale její severokorejský protějšek Ri Jong-hoa podle Yonhap odvětil, že návrh "není upřímný".

Schůzka následovala poté, co v sobotu Rada bezpečnosti OSN jednomyslně schválila nové, dosud nejtvrdší sankce proti Severní Koreji v odpovědi na nedávné raketové testy KLDR. Na jejich základě může země přijít o zhruba o třetinu svých ročních příjmů z vývozu.

Odhlasování sankcí ocenil i americký prezident Donald Trump a jeho jihokorejský protějšek Mun Če-in, kteří se v telefonickém rozhovoru dohodli na spolupráci při uplatňování maximálního tlaku na Severní Koreu. Oba prezidenti označili KLDR podle Bílého domu za "vážnou a rostoucí přímou hrozbu" Spojeným státům, Jižní Koreji, Japonsku a většině zemí světa.

Prezidenti se podle kanceláře jihokorejské hlavy státu dohodli, že budou pokračovat ve spolupráci, pomáhající čelit severokorejské hrozbě, zejména před pravidelným společným vojenským cvičením na konci srpna. Prezident Mun také upozornil, že je třeba ukázat Pchjongjangu, že dveře k jednání jsou stále otevřené, pokud se KLDR vzdá svého jaderného programu.