Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sedm let vězení za shlédnutí filmu o muslimech? V Číně realita

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Česká televize

Peking – Muž, který patří k ujgurskému etniku, byl v severozápadní čínské provincii Sin-ťiang odsouzen k sedmiletému trestu vězení. Jeho proviněním bylo shlédnutí filmu o muslimské migraci. Informovala o tom na svém serveru stanice Radio Free Asia.

Stanice na svém serveru s odkazem na místní zdroje uvádí, že muž byl zadržen už v květnu minulého roku. Důvodem bylo „shlédnutí potenciálně citlivého filmu o muslimské migraci".

Úřady muže i jeho rodinu také podezřívaly z toho, že chtěli společně zemi opustit a „vést džihád".

Tomu ale podle stanice nenasvědčovala rodinná situace muže, protože šlo o lidi starší 40 let, kteří se podle ředitele tamějších bezpečnostních služeb snažili na své farmě vydělat dost peněz na vzdělání pro své děti.

Podle jednoho z Ujgurů, kteří v oblasti žijí, za podobným přísným jednáním stojí snaha vlády udržet v problematické oblasti stabilitu za každou cenu.

Jak stanice informuje, humanitární organizace čínské úřady obviňují z tvrdého zacházení s místními lidmi a násilných policejních razií ujgurských domácností. Oficiální čínská strategie v regionu je podle stanice boj proti „třem zlům" - terorismu, separatismu a náboženskému separatismu. Experti mimo Čínu se ale domnívají, že vláda hrozbu ujgurských separatistů přeceňuje.

Témata:  Čína muslimové Islám

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy