Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Europoslanci kritizovali uprchlické kvóty. Co navrhují?

Evropská Unie, Brandenburská brána, Německo
Evropská Unie, Brandenburská brána, Německo
Foto: European Union

Štrasburk - Europoslanci dnes debatovali o změně azylového systému EU, jak ho nedávno navrhla Evropská komise. Shodli se na tom, že jsou změny nutné, ovšem vykoupení se z kvót kritizovali.

Evropská komise představila návrh, ve kterém chce dublinská pravidla zachovat. Doplnit by je nicméně měl krizový mechanismus rozdělení žadatelů o azyl na základě kvót. Bylo by ale možné se dočasně vyplatit a to částkou 250.000 eur za jednoho odmítnutého žadatele.

"Musíme zajistit, aby lidé, kteří potřebují ochranu, ji dostali. To je naše morální povinnost i právní odpovědnost. Najít způsob, jak pomoci lidem, aby nemuseli riskovat své životy při nebezpečných cestách a nedostali se do rukou pašeráků," uvedl na úvod místopředseda Evropské komise Frans Timmermans s tím, že stávající azylový systém nestačí, protože má slabiny.

"Navrhujeme korektivní mechanismus dublinského systému. Ten by se spouštěl automaticky, kdykoli by byl členský stát zaplaven migranty; uprchlíci budou přesunuti do jiných členských států," dodal.

Všechny členské státy budou podle něj muset do tohoto systému přispět a prokázat solidaritu, nebo finančně podpořit ty státy, které se uprchlíků ujmou.

Podle maltské lidovecké europoslankyně Roberty Metsolaové má návrh EK určité dobré prvky. "Myslím ale, že myšlenka Evropské komise, že by se mohly členské státy z tohoto mechanismu vyplatit, je provokativní," uvedla Metsolaová.

Témata:  EU europoslanci uprchlíci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 12:38

Meningokok připravil o život ročního chlapce. Nebyl očkovaný

V Praze na konci března podlehl roční chlapeček nebezpečné meningokokové infekci, uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ) v úterý. Dítě nebylo očkované. Odborníci nyní apelují na lidi, aby zvážili podstoupení očkování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy