Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Záhadný mořský útok: Mladík skončil v nemocnici s okousanýma nohama

Austrálie
Austrálie
Foto: Pixabay

Melbourne – S velmi neobvyklým zraněním byl o víkendu hospitalizován šestnáctiletý mladík z Melbourne. Jeho chodidla a kotníky pokrýval nespočet drobných bodných ran, které mocně krvácely, napsala agentura AP. 

Ošetřující lékaři prý netušili, co chlapce pokousalo, jeho otec ale o den později zřejmě zachytil hladové „mořské blechy" na videu.

Fotky nohou Sama Kanizayho pořízené v nemocnici připomínají natáčení hororového filmu, komentoval případ web deníku The Guardian. Údajné viníky útoku poté natočil jeho otec Jarrod, který se k moři vydal s hrstí syrového masa. Na videu je vidět, jak si na něm drobní predátoři pochutnávají.

Australský odborník na mořskou faunu Jeff Weir pro agenturu AP uvedl, že mohlo jít o korýše známé jako různonožci, kteří se živí mrtvými rostlinami a živočišnými zbytky. Specialista na parazity z Queenslandské univerzity Thomas Cribb však oponuje, že takováto zranění po setkání s různonožci jsou velmi nepravděpodobná.

„Nikdy jsem nic takového neviděl," řekl v australské televizi oceánolog Michael Brown. Podle něj mohli Samovi rozkousat nohy larvy medúz. „Nikdo neví, co jsou ti živočichové zač," řekl Jarrod Kanizay médiím. „Volali různým lidem, ať už expertům na jedy či oceánologům a doktorům po celém Melbourne, a nic," dodal.

Jako nejpravděpodobnější viníky označují média tzv. mořské blechy z řádu stejnonožců. Tito masožraví korýši se živí zejména mrtvými rybami, ptáky a dokonce ohlodávají i mrtvoly velryb, podle australského serveru The Age však nepohrdnou ani masem lidským. Zdržují se v mělčinách a jejich kousnutí je tak drobné, že si jej člověk ani nemusí okamžitě všimnout.

Sam Kanizay si svých krvavých zranění všiml, až když po půl hodině vylezl z vody. Z pláže však odešel domů, do nemocnice jej vzali až rodiče. V pondělí byl mladík ještě stále v nemocnici, protože doktorům se dlouho nedařilo zmírnit krvácení. Podle doktorů to zapříčinila protisrážlivá látka, kterou mořské blechy produkují podobně jako pijavice.

Docent Richard Reinda z Univerzity Monash v Melbourne řekl webu news.com.au, že mořské blechy nežijí ve velkých skupinách, avšak k Samovi je mohla přilákat krev šířící se ve vodě. Samova zranění jsou však podle něj povrchová a měla by se rychle zahojit. "Myslím, že je to velmi vzácné," soudí o útoku biolog.

Témata:  Austrálie moře lékaři

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy