Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Reakce na hrozbu KLDR: Pentagon uvažuje o posílení raketového potenciálu Jižní Koreje

USA
USA
Foto: Pixabay

Washington – Americké ministerstvo obrany možná změní parametry balistických raket, jimiž smí podle dohody s USA disponovat jihokorejská armáda. Oznámila to dnes agentura Reuters.

Změna letových a zbrojních charakteristik ze strany Pentagonu má být reakcí na severokorejské raketové a jaderné testy, v nichž Pchjongjang pokračuje bez ohledu na sankce OSN.

Současná americko-jihokorejská smlouva stanovuje, že Soul může zařadit do výzbroje rakety o maximálním doletu 800 kilometrů, které mohou nést nanejvýš půltunovou nálož. O změně těchto parametrů nyní Pentagon uvažuje, potvrdil mluvčí ministerstva Jeff Davis.

O změnu požádaly jihokorejské úřady. „Chceme udělat maximum pro to, abychom posílili obrannou sílu Jižní Koreje," prohlásil mluvčí. Jižní Korea je s KLDR technicky ve válečném stavu, protože konflikt byl ukončen pouze podpisem příměří, nikoli řádnou mírovou dohodou.

Pro obranu Jižní Koreje je americká armáda rozhodující, obě země spojuje od korejské války (1950-1953) bezpečnostní smlouva. Pentagon udržuje v zemi sousedící s diktátorským severokorejským režimem 28.500 vojáků. U hranic s KLDR buduje moderní protiraketový štít THAAD, u břehů Korejského poloostrova operuje několik amerických letadlových lodí.

Témata:  Pentagon USA Severní Korea Jižní Korea

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy