Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Sibiři platí zákaz vstupu do lesů, ty pustoší požáry

Lesní požár
Lesní požár
Foto: RIA Novosti

Moskva - V Burjatsku na Sibiři od dnešního dne opět platí stav nouze, opět vyhlášený kvůli lesním požárům. Ty v současnosti zuří na ploše více než 1000 hektarů. Za porušení zákazu vstupu do lesa hrozí vysoké pokuty.

"Vstup do lesa je kategoricky zakázán, a to i za účelem sbírání hub a lesních plodů či z důvodů rekreace mimo turistická zařízení, sanatoria a ozdravovny. Pokuta za porušení zákazu činí od 4000 do 500.000 rublů (zhruba od 1475 do 184.000 Kč)," uvádí se v příslušné vyhlášce.

V uplynulých 24 hodinách se podle úřadů podařilo uhasit dvě desítky lesních požárů, které zuřily v devíti okresech Burjatska, které leží mezi jezerem Bajkal a Mongolskem. Do hašení jsou zapojeny dva vrtulníky Mi-8 a letoun Be-200, ke kterému se má přidat další, a osm stovek hasičů.

Sezona lesních požárů začala v Burjatsku již v dubnu. Stav nouze zde poprvé v tomto roce platil od 13. června do 24. července, poznamenal server Newsru.com.

Témata:  Rusko požáry EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy