Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tajné plány IS? Existuje tajná skupina, která trénuje Evropany k dalším útokům, prozradil zajatec

Islámský stát nacvičuje invazi?
Islámský stát nacvičuje invazi?
Foto: Reprofoto YouTube

Tajná jednotka Islámského státu, která vycvičila pachatele pařížského a bruselského teroristického útoku, trénuje také britské džihádisty na útoky ve Velké Británii. S odvoláním na bojovníka IS zadrženého kurdskými silami to uvádí The Times.

Zajatec popsal, jak jsou evropští budoucí sebevražední atentátníci při příjezdu do „chalífátu". zařazeni do skupiny, která je známá jako brigáda al-Kharsa. Pak je čeká vyčerpávající tréninkový program v tajném táboře v Sýrii. Následně jsou tito lidé posláni domů, aby provedli útoky. Podle džihádisty tento program v únoru tohoto roku stále probíhal.

V rámci výcviku, který trvá sedm měsíců, se podle něj budoucí atentátníci učí připravovat bomby a zároveň procházejí ideologickou indoktrinací. „Je to opravdu tvrdý výcvik. Každý Evropan, který vkročí do Sýrie, dostane možnost do skupiny vstoupit. Když je na začátku výcviku třeba dvacet lidí, dokončí ho jen pět. Poté se vracejí zpět do Evropy a páchají útoky," popisuje zajatý bojovník IS, jak to chodí.

Vedle tohoto programu má skupina speciální centrum, které pracuje s potenciálními teroristy v Evropě. Někdy totiž cizinci sami přijíždí do Sýrie, aby se na útok připravili tam. Jiní jsou pak spíše členy spících buněk, kteří se navzdory svému přání k IS z nějakého důvodu přidat nemohou. „Zůstávají ve svých zemích a snaží se kontaktovat džihádisty. Když jsou připraveni, plánují útoky," tvrdí zajatec.

On sám podle svých slov strávil v řadách IS dva a půl roku, za tu dobu zaznamenal asi padesátku bojovníků z Německa, Francie, Belgie a Velké Británie, kteří tímto tajným výcvikem prošli.

IS bez ohledu na velké ztráty v Sýrii pokračuje ve své práci – alespoň v případě této buňky cvičící budoucí zahraniční atentátníky, tvrdí muž. A jak se zdá, brigáda al-Kharsa zaznamenává velké úspěchy. Právě ona prý připravila džihádisty pro útoky ve Francii a Belgii. Navíc plánuje další akce.

„Teroristické útoky, které se uskutečnily v Paříži a v Bruselu, spáchali teroristé, kteří absolvovali výcvik u této skupiny. Páchají nové sebevražedné útoky v Evropě kvůli tomu, že koalice proti nim tvrdě útočí,“ dodal muž s tím, že další útoky jsou plánovány také třeba v Libanonu.

Témata:  Islámský stát Sýrie terorismus

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Hamás - zkratka pro Hnutí islámského odporu

Příměří s Hamásem se vzdaluje? Hnutí zvažuje stěhování z Kataru

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.