Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kontaminace vajec je kriminálním případem, myslí si německý ministr zemědělství

Vejce, ilustrační fotografie
Vejce, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Berlín - Německý ministr zemědělství Christian Schmidt (CSU) dnes označil skandál s kontaminací vajec toxickým insekticidem fipronilem za kriminální. Zřejmě selhal evropský systém včasného varování, uvedl v rozhovoru pro veřejnoprávní televizi ARD.

Od minulého týdne obchody v Německu, Belgii a Nizozemsku z trhu stáhly miliony vajec kvůli možné přítomnosti jedovatého fipronilu. Belgické úřady věděly o podezření na kontaminovaná vejce už začátkem června, informovaly o něm ale poprvé až 20. července. Další zemí, kde se fipronil ve vejcích objevil, bylo Nizozemsko.

Fipronil je látka, která bývá součástí přípravků proti blechám, vším a klíšťatům. Nesmí se však podávat zvířatům, jejichž maso konzumují lidé. Světová zdravotnická organizace (WHO) považuje preparát za mírně toxický; jeho vysoké dávky vedou k pocitu nevolnosti a závratí.

Schmidt postup belgických úřadů, které se odvolávají na evropské předpisy, opakovaně tvrdě kritizoval. Dnes ho označil za nepřípustný. Chce, aby se věcí zabývala Evropská komise i příslušní ministři. Aby se do budoucna spolupráce zlepšila, odcestují do Belgie i Nizozemska němečtí experti, kteří si přímo na místě mají udělat obrázek o situaci.

Ministr zemědělství je přesvědčen, že v jeho zemi nyní už kontaminovaná vejce, která se našla ve všech spolkových zemích s výjimkou Saska, s největší pravděpodobností v prodeji nejsou.

To, co se při skandálu s vejci stalo, je podle Schmidta jasně kriminální a musí být potrestáno. Je podle něj potřeba odkrýt struktury, které za kontaminací fipronilem stojí. Zatím úřady vycházejí z toho, že se látka do oběhu dostala v jednom z podniků v Belgii, který ji zřejmě přimíchal do běžného čistícího prostředku. Ten se pak dostal i do Nizozemska a Německa.

Česká Státní veterinární správa (SVS) ve čtvrtek oznámila, že bude namátkově kontrolovat vejce a kuřecí maso ze šesti evropských zemí, kde se přípravek fipronil mohl v chovech používat.

Témata:  Německo vejce Belgie

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy