Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čína se bojí vlivu sankcí proti KLDR, i tak rezoluci podpoří

Čínská zeď
Čínská zeď
Foto: Pixmac

Peking - Za nové sankce OSN vůči Severní Koreji zaplatí Peking nejvyšší daň. Uvedl čínský ministr zahraničí Wang I, který připomněl, že jeho země má s KLDR nejbližší hospodářské vztahy. Zároveň však dodal, že Čína je připravena rezoluci týkající se severokorejského zbrojního programu dodržovat, uvádí agentura Reuters.

V sobotu Rada bezpečnosti OSN jednomyslně schválila nové, dosud nejtvrdší sankce proti KLDR. Reaguje tak na nedávné raketové testy Pchjongjangu. Na základě nových protiseverokorejských opatření může země přijít zhruba o třetinu svých ročních příjmů z vývozu. Tyto příjmy dosahují tří miliard dolarů (66 miliard Kč).

Zákaz vývozu severokorejského uhlí, železné rudy, železa, olova a mořských produktů značně zasáhne obchod mezi Pekingem a Pchjongjangem. „Vzhledem k tradičním ekonomickým vztahů Číny a KLDR to bude především Čína, kdo zaplatí za uplatňování rezoluce," uvedl šéf čínské diplomacie Wang v dnešním prohlášení.

Dodal však, že jeho země bude pokračovat v přísném uplatňování rezolucí, aby chránila mezinárodní dohody o nešíření zbraní hromadného ničení a zajistila regionální mír a stabilitu.

Čínská armáda provádí nyní v Pochajském zálivu a ve Žlutém moři, v oblasti mezi východočínským pobřežím a Korejským poloostrovem, námořní cvičení. Manévry zahrnují námořní a vzdušné operace s palbou „desítek střel", oznámilo v pondělí čínské ministerstvo obrany. Ministerstvo nesdělilo, jak dlouho cvičení potrvá, čtyřdenní zákaz komerční plavby ale končí dnes.

Šéf americké diplomacie Rex Tillerson je dnes na oficiální návštěvě Thajska, aby přiměl Bangkok k ukončení hospodářských styků se Severní Koreou. Washington podezírá severokorejské firmy, které často mění svá jména, že využívají thajskou metropoli jako regionální centrum ke svým aktivitám. I proto by USA chtěly přesvědčit vládnoucí thajskou armádu, aby tyto aktivity zastavila, řekla novinářům vysoká diplomatka Susan Thorntonová, která cestuje s Tillersonem.

Thajsko je tradičním spojencem Washingtonu, ale je také jednou z mála zemí jihovýchodní Asie, kde mají Severokorejci velvyslanectví. S Pchjongjangem ho také pojí obchodní vztahy, píše agentura AFP. Thajský premiér Prajutch Čan-Oča před setkáním s Tillersonem řekl, že Thajsko bude podporovat uplatňování rezoluce OSN.

Témata:  Severní Korea USA Čína

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy