Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Berlínská policie má novou centrálu, sloužit bude i pro koordinací protiteroristických akcí

Německá policie
Německá policie
Foto: Pixabay

Berlín - Berlín má novou policejní centrálu. Jmenuje se Bundespolizeidirektion 11 a budou se odtud koordinovat složité zahraniční nebo protiteroristické akce.

V nové centrále zatím pracuje 60 policistů, v plném stavu jich má být 270. Německo loni a letos zasáhlo celkem šest teroristických útoků a místní zpravodajské služby počítají i s dalšími. Vládní strany konzervativní unie CDU/CSU a sociální demokracie už proto zpřísnily řadu zákonů a počítají i se zvýšením počtu policistů o 15.000 v příštích letech.

K účinnějšímu boji proti terorismu a další závažné kriminalitě má pomoci také širší nasazení kamer ve veřejném prostoru nebo právě nová policejní centrála.

Německý ministr vnitra Thomas de Maiziére (CDU) dnes při návštěvě centrály poukázal na změněnou bezpečnostní situaci v Německu i v Evropě. Bezpečnostní složky podle něj musejí na změny adekvátně reagovat a připravit se třeba i na možnost několika útoků na různých místech současně.

Přínos centrály, která sídlí v berlínské čtvrti Kreuzberg, má spočívat v tom, že bude lépe koordinovat činnost různých speciálních jednotek, včetně protiteroristického oddílu GSG 9, policejních pilotů nebo pyrotechniků.

Témata:  policie Německo Německo

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy