Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Manželka Macrona zřejmě nebude mít vlastní rozpočet, Francouzům se nový návrh nelíbí

Brigitte Macronová a Emmanuel Macron
Brigitte Macronová a Emmanuel Macron
Foto: YouTube

Paříž – Jaká je společenská role první dámy Brigitte Macronové? Právě to by měl podle dnešního vyjádření Elysejský palác v nadcházejících dnech upřesnit. Francouzi totiž kritizují návrh zákona pro ustavení zvláštního statusu prezidentovy manželky. 

Petice proti návrhu podepsalo už 270.000 lidí, uvedla dnes agentura AFP, podle které bude návrh stažen.

„Brigitte Macronová má svoji roli, své povinnosti. Chceme transparentnost a dát rámec prostředkům, kterými disponuje," uvedl na twitteru mluvčí vlády Christophe Castaner. Televizní stanici France 2 řekl, že „není řeč o zaměstnání, ale jen o statusu". Její roli má v nejbližších dnech upřesnit zvláštní dokument.Zdůraznil, že Macronová není a ani nebude za svou činnost finančně odměňována a že žádná změna ústavy se nechystá.

Ve Francii byl na začátku tohoto měsíce přijat zákon, který zakazuje ministrům a členům parlamentu zaměstnávat rodinné příslušníky. V současnosti neexistují žádné normy, které by definovaly činnost manželky hlavy státu nebo přidělovaly pro tento účel finance. Macron už během kampaně prohlašoval, že chce první dámě dát „opravdový status" a skoncovat s tímto francouzským „pokrytectvím".

Na protest proti návrhu zákona, který by Macronové přidělil zvláštní status a právo na vlastní rozpočet, vznikla před dvěma týdny na internetu petice. Její autor Thierry Paul Valette míní, že Macronová musí vystačit se stávajícím týmem dvou až tří spolupracovníků, dvou sekretářek a dvou osobních strážců.

Podle ankety společnosti YouGov zveřejněné v květnu si legislativní zakotvení role první dámy nepřeje 68 procent Francouzů.

Témata:  Francie Brigitte Macronová Emmanuel Macron

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy