Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německá diplomacie se snaží dostat domů šestnáctiletou Lindu i ženy z IS zadržené v Iráku

Islámský stát
Islámský stát
Foto: nbcnews.com

Berlín - Německé úřady se snaží zjistit, zda se mohou vrátit domů čtyři německé ženy, včetně teenagerek, zadržené v Iráku na základě obvinění, že sympatizovaly s radikální teroristickou skupinou Islámský stát. Informuje o tom agentura AP.

Mezi tyto zadržené ženy patří také šestnáctiletá Linda Wenzelová, která z Německa utekla poté, co konvertovala k islámu. Minulý měsíc ji iráčtí vojáci zadrželi v Mosulu. Její příběh mezitím obletěl svět a informovala o něm téměř všechna evropská i světová média.

Mluvčí německého ministerstva zahraničí prohlásil, že němečtí diplomaté nedávno navštívili dvě ženy v Bagdádu a naznali, že „se jim za daných okolností daří dobře".

Martin Schaefer v pondělí také uvedl, že Německo je povinno ženám poskytnout konzulární pomoc a že německá diplomacie chce „nalézt vhodné řešení, které odpovídá jejich zájmům" – a to včetně návratu domů, pokud si to budou přát.

Dodal však, že „je třeba zajistit, aby tito čtyři lidé po možném návratu do Německa nepředstavovali žádnou hrozbu".

Sama Linda podle německých médií lituje, že se k IS přidala. Jediné, po čem teď touží, je návrat domů, uvedl před několika dny Der Spiegel.

"Chci se odtud dostat pryč. Chci se dostat pryč z války, od spoustu zbraní, od hluku," citovala ji německá média. "Teď chci jít domů za svou rodinou," dodala otřesená Linda. Médiím řekla, že lituje, že se nechala naverbovat do řad islámských radikálů. Přeje si, aby byla vydána německým úřadům, kde je údajně připravené s nimi spolupracovat. 

Linda má na svém levém stehnu zranění, které způsobila kulka. Další zranění má na pravém koleni, které ji měl způsobit útok vrtulníku. Přesto se prý cítí dobře.

Témata:  Německo Islámský stát Irák

Aktuálně se děje

6. května 2024 18:12

Egyptské úřady: Hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený

Egyptské úřady oznámily, že hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený pro humanitární pomoc a pro průchody civilistů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy