Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putin dotahuje Brežněva, vládne už 18 let

Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Foto: kremlin.ru

Moskva – Vladimir Putin se chopil vlády v Rusku přesně před 18 lety. Délkou vládnutí se přiblížil k Leonidu Iljiči Brežněvovi a překoná ho. V televizi ukázal svalnatý trup, aby dokázal občanům, že má sílu vládnout dál, píše polský deník Gazeta Wyborcza.

Podle deníku je Putinovu roli vůdce národa třeba počítat od 9. srpna 1999, kdy nemocný Boris Jelcin ohlásil národu v televizi, že má nového předsedu vlády Vladimira Vladimiroviče, kterého si má zvolit novým pánem Kremlu. Mluvil o volbách, které jsou ale v Rusku naprosto předvídatelné. Například už teď je jasné nejen to, kdo vyhraje prezidentský duel v březnu 2018, ale i to, že favorit získá 70 procent hlasů při účasti 70 procent voličů.

Svět byl podle deníku před 18 lety svět zaskočen, že si odstupující prezident vyhlédl následníka v zdánlivě nenápadném bývalém rozvědčíkovi. Ale carovi lidé neměli čas na rozpaky, hned se museli přizpůsobit nástupci. Pro něj začala pracovat armáda byrokratů, peníze a média oligarchů. Putin se stal vůdcem v okamžiku, kdy Jelcin oznámil: „To je on." Ten, kdo to hned nepochopil a nepodpořil následníka, pochopil později, jako například mediální magnát Vladimir Gusinskij, který přišel o svou říši, dostal se za mříže a nakonec skončil v emigraci.

Brežněv byl sice šéfem strany, a tedy i státu, o čtyři týdny déle než teď Putin, ale ve skutečnosti tak dlouho nevládl, protože ke konci měl jen slabé ponětí o realitě. Současný šéf Kremlu je úplně jiný případ. Po dvou čtyřletých mandátech - a dalším, kdy si na cara hrál Dmitrij Medveděv, ale kormidlo moci zůstalo ve stále stejných rukách - a po čtvrtém, již šestiletém období, bude vládnout dál.

Putin ještě neoznámil, zda bude v březnu kandidovat. Ale země už ví, že to udělá. Největší událostí na počátku srpna, která zastínila i americké sankce, se totiž stala jeho dovolená na jihu Sibiře. 64letý prezident odpočíval hyperaktivně, obklopen množstvím tělesných strážců a kameramanů, kteří jej provázeli na zemi, na vodě i pod vodou. Rybařil, plaval, slézal hory, hnal se tajgou na čtyřkolce. A dvě hodiny lovil štiku. Po krátkém oddychu se prezident vrátil k povinnostem, aby - jak říkal - „makal jako otrok na galejích".

Národ si již zvykl, že jeho vůdce ve zlomových chvílích své dráhy dělá bohatýrské činy, aby ukázal, jak je silný. Před deseti lety, kdy na stanovený čas pustil na trůn Medveděva, taky rybařil vysvlečený do půli pasu v sibiřských končinách. A když se vracel do té správné pracovní pozice, proháněl se v deltaplánu, aby předvedl, že bez něj mladí jeřábi ani nepoletí.

Protože se na obrazovce znovu objevily Putinovy svaly a ploché břicho, Rusové z toho správně vyvozují, že brzy oficiálně ohlásí, že prezident kandiduje na prezidenta. Časem možná překoná i samého Josifa Vissarionoviče Stalina, který vládl 29 let.

Během posledních 18 let se Rusko stalo divadlem jednoho herce. Nikoli bezdůvodně se říká, že není Ruska bez Putina a není Putina bez Ruska. S heslem kremelských politologů souhlasí drtivá většina lidí. Rusové skutečně chtějí, aby nadále a bez konce vládl superman z Kremlu. Bojí se, že bez něj by vlast postihla zkáza. Z toho se bere i nebetyčná, více než 80procentní podpora vůdce.

Podle skeptiků přišla stagnace. Země sice neupadá, ale od dob, kdy vyschly peníze z ropy, přešlapuje na místě, nerozvíjí se. Zaostávání nejen za Západem, ale i za dynamickými asijskými státy roste. Ale obyčejní Rusové na brežněvovskou stagnaci vzpomínají v dobrém. Jako na dobu stability, sociálních jistot a bezpečí. Jednoznačně k horšímu se za Putina změnily vztahy se sousedy. Moskva si agresivní politikou znepřátelila většinu z nich, i tradičně blízké Gruzíny a Ukrajince. Dobré vztahy má jen s Čínou, což je jediný soused, který - zatím potichu - vznáší nároky na miliony kilometrů čtverečních ruského území.

Témata:  Vladimír Putin Rusko EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

7. května 2024 13:20

Novým ministrem pro vědu by mohl být Ženíšek

TOP 09 představí nového kandidáta na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Podle informací České televize jím má být poslanec Marek Ženíšek. Nominovalo ho předsednictvo strany, posvětit to však ještě musí výkonný výbor. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy