Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump dál zhoršuje situaci? Jaderný arzenál USA je silnější než kdy dřív, vzkazuje do KLDR

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington/Pchjongjang - Americký prezident Donald Trump tvrdí, že jaderný arzenál USA je nyní silnější a mocnější než kdykoli předtím. Doufám ale, že ho nikdy nebudeme muset použít, napsal dnes na twitteru.

Tato Trumpova slova jsou podle agentury Reuters dalším varováním Severní Koreji, aby nevyhrožovala Spojeným státům. Pchjongjang dnes oznámil, že „pečlivě zkoumá" možnost raketového útoku na americký tichomořský ostrov Guam.

Prezident také uvedl, že jeho první rozkaz ve funkci byl obnovit a modernizovat náš jaderný arzenál. „Nyní je silnější a mocnější než kdykoli předtím," napsal Trump. „Doufám, že nikdy nebudeme muset tuto sílu použít. Nikdy ale nenastane doba, kdy nebudeme nejmocnějším národem na světě," dodal.

Zatím poslední ostrá slovní přestřelka začala, když Trump v úterý uvedl, že pokud bude KLDR Spojeným státům vyhrožovat, narazí na „ohnivou zlobu, jakou svět neviděl". Severní Korea reagovala oznámením o možnosti útoku na Guam.

Dnešní prohlášení severokorejské armády navíc říká, že armáda by mohla provést „preventivní operaci", pokud se objeví náznaky, že USA připravují provokaci.

Dnes ale americký ministr zahraničí Rex Tillerson slova šéfa Bílého domu mírnil s tím, že Trump se jen snažil vyslat silný vzkaz v jazyce, jemuž severokorejský vůdce Kim Čong-un porozumí.

Témata:  Severní Korea Donald Trump USA

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy