Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kontaminovaná vejce z Nizozemska se objevila i na Slovensku

Vejce, ilustrační fotografie
Vejce, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Bratislava - Kontaminovaná vejce z Nizozemska se objevila i na Slovensku. Informoval o tom dnes server listu Denník N.

Čtyřiadvacet balení vajec s nebezpečnou látkou fipronil našli inspektoři ve velkoskladě ve Vrbovém na západě země. Dostala se tam z Rakouska.

Sklad sloužil pro místní gastronomická zařízení. Inspektoři v něm nyní kontrolují proces stahování vajec. Zároveň prověřují distribuční seznam, aby zjistili, do kterých provozů byla vejce dodána.

Uvařená a oloupaná vejce se na Slovensko dostala z Nizozemska přes Rakousko a Německo, uvedla státní veterinární a potravinová správa. Také rakouský dodavatel už začal se stahováním.

Toxický fipronil představuje riziko pro játra a ledviny. Látka byla v několika evropských zemích objevena u milionů nizozemských vajec kontaminovaných insekticidem.

Témata:  Slovensko vejce

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy