Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

KLDR zvažuje raketový útok na Guam, plány prý připraví do poloviny srpna

Severní Korea
Severní Korea
Foto: Pixabay

Pchjongjang - Severní Korea dnes pohrozila, že do poloviny srpna připraví plán pro raketový útok na americký tichomořský ostrov Guam. Podle světových agentur to uvedla severokorejská armáda.

KLDR tím dále vyhrotila slovní přestřelku s USA, v níž obě strany používají nejsilnější výrazy za dlouhá léta. Slova amerického prezidenta Donalda Trumpa o možnostech jaderného útoku USA dnes Pchjongjang označil za "snůšku nesmyslů".

Jeden ze severokorejských generálů v prohlášení zveřejněném oficiální agenturou KCNA podrobně popsal možný útok na ostrov ležící ze všech americkcých území nejblíže Korejskému poloostrovu. Rakety Hwasong-12 podle něho přeletí přes Japonsko a po 3356 kilometrech, které urazí za 1065 sekund, budou u Guamu.

Pchjongjang reagoval na Trumpova slova o tom, že pokud bude KLDR Spojeným státům vyhrožovat, narazí na "ohnivou zlobu, jakou svět neviděl". "Rozumný dialog s tímhle chlápkem zbaveným rozumu není možný, na něj platí jen nejhrubší síla," stojí v severokorejském prohlášení na Trumpovu adresu.

KLDR již o možnosti útoku na Guam hovořila dříve, takto podrobně však plán ohrožení ostrova s více než 160.000 obyvateli dosud nepopsala.

Japonsko, které patří k hlavním americkým spojencům v oblasti, je podle ministra obrany Icunoriho Onodery připraveno na severokorejskou hrozbu zareagovat a pokud budou rakety představovat existenční ohrožení, zneškodnit je.

Japonský expert na KLDR Masao Okonogi řekl agentuře Reuters, že severokorejská prohlášení o Guamu nepředstavují výhružky útokem, ale varování, že se Pchjongjang chystá přemístit cíle dopadů svých testovacích raket z oblasti u Japonska blíže americkému ostrovu.

Témata:  USA Severní Korea jaderné zbraně Guam

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 14:44

Hamás zvažuje izraelský protinávrh ohledně možného příměří v Pásmu Gazy

Palestinské militantní hnutí Hamás v sobotu nad ránem prohlásilo, že zvažuje izraelský protinávrh ohledně možného příměří v Pásmu Gazy a propuštění rukojmí. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy