Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poslanci se nelíbilo, že Putin byl při rybaření bez vesty. Sepsal udání na generální prokuraturu

Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Foto: kremlin.ru

Moskva – Dovolená ruského prezidenta Vladimira Putina, konkrétně jeho rybaření na jihu Sibiře, vedlo jednoho oblastního poslance k tomu, aby sepsal udání na generální prokuraturu. Záběry z Putinova rybaření naplnily ruská média.

Politik poukazuje na to, že Putin porušil bezpečnostní pravidla, prezident totiž na sobě v motorovém člunu neměl záchrannou vestu. „Myslel jsem si, že mě příběh Putinova rybaření ponechá chladným, ale nestalo se tak. Podíval jsem se na video na prezidentově oficiálním webu - a tam je vidět taková hrůza, až to se mnou trhlo. Vůbec nechrání Vladimira Vladimiroviče: v člunu pluje bez vesty," vysvětlil Oleg Chomutinnikov stížnost, adresovanou přímo generálnímu prokurátorovi.

„Cožpak se smí ohrozit život a zdraví prvého muže státu?! Prezident není modelka. Nesmí být nucen potápět se pod vodu, skákat po horách kvůli pěknému záběru. Vždyť nemáme ani funkci viceprezidenta. Zemi by v případě něčeho nepředvídaného nebylo komu svěřit," dodal poslanec oblastního sněmu v Lipecku.

Média soudí, že svou stížnost nepochybně myslel ironicky. Chomutinnikov vstoupil do politiky v dresu nacionalistické strany Vladimira Žirinovského, ale minulý měsíc přestoupil do uskupení Otevřené Rusko, vytvořeného někdejším nejbohatším Rusem a později nejznámějším ruským vězněm Michailem Chodorkovským.

Za ignorování záchranné vesty při plavbě v člunu může státní inspekce vyměřit občanovi pokutu sahající od 300 do 500 rublů (asi 111 až 186 Kč). V případě hodnostářů až dvojnásobek.

Komentátoři předpokládají, že ono rybaření názorná ukázka prezidentovy kondice předznamenává dlouho očekávané oznámení, že čtyřiašedesátiletý Putin se bude ucházet o další šestiletý mandát. Volby se budou konat v březnu příštího roku. Putin ale ještě neoznámil, zda bude kandidovat.

Témata:  Vladimír Putin Rusko EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy