Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruská levice hledá nového kandidáta na prezidenta. Kdo se postaví Putinovi?

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Opoziční politik Sergej Udalcov, propuštěný v úterý z vězení po více než čtyřech letech, vybídl dnes ruskou levici, aby do březnových prezidentských voleb vyrukovala se společným kandidátem.

Pro tento plán chce přemluvit i vůdce komunistů Gennadije Zjuganova a předsedu další parlamentní strany Spravedlivé Rusko Sergeje Mironova.

"Měla by to být čerstvá tvář," řekl Udalcov na tiskové konferenci. "Doufám v moudrost (levicových sil), aby uspořádaly primárky a vybraly čerstvého, silného, mladšího kandidáta. Nemluvím o sobě, nemám takové ambice," dodal s tím, že v případné kandidatuře mu podle ruských zákonů brání i nezahlazený trest.

Zjuganov (73) sice svého času málem porazil prvého ruského prezidenta Borise Jelcina, avšak z duelů s Vladimirem Putinem (64) si odnesl přídomek "věčně druhý". Naposledy, v březnu 2012, vůdce komunistů získal přibližně 17 procent hlasů, zatímco Mironov (64) skončil s necelými čtyřmi procenty hlasů až na páté příčce za miliardářem Michailem Prochorovem a šéfem nacionalistů Vladimirem Žirinovským.

"Pro sebe vidím jako nejbližší úkol maximální aktivizaci levicového hnutí, především mimoparlamentního," prohlásil Udalcov s tím, že na podzim hodlá uspořádat konferenci levicových organizací. Chce také usilovat o spolupráci s evropskou a americkou levicí.

"V Rusku je poptávka po třetí síle, levicové a vlastenecké, nikoliv prozápadní, ale kritické vůči režimu," usoudil opozičník, který se v očích moci těší pověsti levičáckého radikála.

Témata:  Rusko Vladimír Putin

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy