Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Papežova návštěva Kolumbie možná uklidní boje, povstalci uvažují o příměří

Vlajka Kolumbie
Vlajka Kolumbie
Foto: Pixabay

Bogotá - Kolumbijská povstalecká organizace Vojsko národního osvobození (ELN), možná sáhne po dočasném příměří kvůli návštěvě papeže Františka v zemi. Uvedl to dnes vyjednávač guerilly Pablo Beltrán, napsala agentura Reuters.

"Budeme se snažit, aby příměří bylo oboustranné, pokud to nebude možné, zvážíme jednostrannou akci," cituje agentura Beltrana.

Kolumbijská vláda prezidenta Juana Manuela Santose vede v současné době s ultralevicovou ELN mírové rozhovory v ekvádorské metropoli Quito. Jednání se však konají, aniž by bylo vyhlášeno příměří.

Podle agentury Reuters čítá dnes ELN asi 2000 bojovníků a je poslední činnou povstaleckou organizací v Kolumbii. ELN vznikla v roce 1964 a inspirovala se revolucí na Kubě. Santos požaduje, aby ozbrojenci přestali unášet civilisty a útočit na ropné infrastruktury. Skupina však tvrdí, že se pouze brání proti útokům kolumbijské armády.

Témata:  Papež František Kolumbie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy