reklama

Dlouholetý republikánský předák McConnell je podle Trumpa hlavním viníkem legislativních neúspěchů pravice včetně neschopnosti zrušit zdravotní systém přezdívaný Obamacare.

Už druhý den Trump na McConnella slovně útočí a tvrdí, že jej „velmi zklamal". Pokud se mu co nejdříve nepodaří prosadit nový systém zdravotní péče, daňovou reformu či vládní investice do infrastruktury, bude podle prezidenta aktuální otázka jeho odchodu.

„Mitchi, do práce, a ať je to hotovo," vzkázal podle agentury AP kentuckému senátorovi během čtvrtečního tiskového brífinku ve svém golfovém klubu v New Jersey, kde tráví dvoutýdenní dovolenou. McConnell na prezidentovy výpady nereagoval.

Zrušení zdravotnické reformy přijaté za jeho předchůdce Baracka Obamy bylo jedním z klíčových bodů Trumpovy kampaně. Přestože republikáni disponují většinou hlasů v obou komorách Kongresu, v Senátu se jim nepodařilo přesvědčit všechny členy své strany, aby náhradu či alespoň zrušení části Obamacare podpořili.

Zatímco řada předních senátorů včetně McConnella po červencovém neúspěchu naznačila, že je potřeba dočasně zdravotnické téma odložit a věnovat se dalším věcem, Trump nehodlá ztrácet čas a tlačí na senátory, aby se k Obamacare vrátili hned po skončení parlamentních prázdnin.

McConnell, který vede republikánské senátory jedenáctým rokem, se k věci zatím příliš nevyjadřuje, začátkem týdne však Trumpovi z dovolené vzkázal, že má přehnaná očekávání. „Náš nový prezident tento druh práce dříve pochopitelně nedělal. Proto si myslím, že má přehnaná očekávání, jak rychle se dějí věci v demokratickém procesu," uvedl senátor.