Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Maduro se chce v září setkat s Trumpem. Tady mě má, když se tak zajímá o Venezuelu, vzkazuje

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: The White House

Caracas - Prezident Venezuely Nicolás Maduro vyjádřil přání setkat se osobně se svým americkým protějškem Donaldem Trumpem. "Tady mě má, když se tak zajímá o Venezuelu," vzkázal podle serveru BBC Maduro Trumpovi.

Ústavodárnému shromáždění ve čtvrtek řekl, že již zahájil jednání, aby se schůzka mohla uskutečnit při zasedání Valného shromáždění OSN, které v New Yorku začne 12. září.

Spojené státy od konce července uvalily sankce na tři desítky venezuelských činitelů včetně Madura a kritizují tamní vládu za potlačování opozičních protestů. Maduro řekl, že usiluje o navázání telefonického kontaktu s Trumpem, osobně by se chtěl setkat v září v New Yorku.

Venezuelský prezident ve čtvrtek také obvinil zahraniční "imperialisty" z pokusů zasahovat do dění v jeho zemi. Následně kritizoval i světová média, například BBC a CNN označil za manipulátory informací. Od Ústavodárného shromáždění převážně tvořeného jeho stoupenci se mu podle BBC dostalo opakovaných ovací vestoje.

Nově zřízené Ústavodárné shromáždění je podle Madura nadřazeno všem složkám vlády včetně prezidentského úřadu a má sjednotit venezuelské obyvatelstvo v procesu tvorby nové ústavy. Opozice, která má pod kontrolou parlament, nový orgán považuje za nástroj rozšíření prezidentova vlivu a neuznává jeho legitimitu. Kroky nového orgánu nehodlá uznat ani 11 zemí Latinské Ameriky a Kanada.

Témata:  Nicolas Maduro Donald Trump OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

1. května 2024 12:13

Češi v EU: Největší nespokojenost panovala v roce 2016

V dobách migrační krize v roce 2016 panovala největší míra nespokojenosti s členstvím Česka v Evropské unii, kdy nebylo spokojeno 65 procent Čechů. Naopak největší spokojenost byla zaznamenána kolem českého předsednictví v roce 2009, kdy bylo spokojených 69 procent obyvatel.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy