Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Syřana se pokusil podvést IS a vylákat z něj peníze, soud ho poslal do vězení

Soudy, ilustrační fotografie
Soudy, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Berlín - Na dva roky do vězení půjde devětatřicetiletý Syřan Hasan A. za to, že se od takzvaného Islámského státu snažil získat 180.000 eur (4,7 milionu korun), údajně na přípravu teroristických útoků v Německu.

Za mříže ale nepůjde kvůli terorismu, nýbrž kvůli pokusu o podvod této teroristické organizace. Žádný útok totiž podle soudu v západoněmeckém Saarbrückenu nechystal.

Hasan A. o peníze požádal loni na internetovém chatu osobu, o níž se domníval, že je napojena na Islámský stát. Tvrdil přitom, že peníze použije na nákup aut a výbušnin, s nimiž spáchá několik teroristických útoků po celém Německu.

Na konci loňského roku Hasana A. zatkla policie. I když při prohlídce jeho bytu nenašla žádné konkrétní stopy svědčící o přípravě útoků, rozhodlo se státní zastupitelství muže obžalovat a u soudu požadovalo desetiletý trest odnětí svobody. Hasan A. od počátku tvrdil, že žádný útok nechystal, chtěl prý jen z Islámského státu vylákat peníze.

Témata:  Německo Islámský stát soudy

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy