Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Portugalsko je v pozoru, v pohotovosti je 1600 hasičů

Požár
Požár
Foto: Pixabay

Lisabon – S rozsáhlými lesními požáry bojují hasiči v Portugalsku. Nejhorší situace byla od středy v blízkosti města Abrantes v centru země. Nejhorší situace byla v červnu, kdy si požáry v Portugalsku vyžádaly životy 64 lidí a zranilo se při nich 200 osob.

Situace ve dvou hlavních ohniscích se dnes oproti čtvrtku zklidnila, ale hoří stále na 200 místech a v pohotovosti je na 1600 hasičů. Zemi čeká velmi horký víkend.

U města Abrantes pracovalo asi 600 hasičů a hasicí letadla i vrtulníky. Dnes odpoledne se tam požár už dále nešířil až na jedno místo uprostřed lesa. Ve čtvrtek bylo evakuováno několik vsí ležících na kopcích v blízkosti čtyřicetitisícového města, ale žádnou z nich dnes už oheň neohrožuje.

Mluvčí civilní obrany řekla, že je třeba nadále zachovávat opatrnost, protože ohně se vlivem horka a větru mohou obnovit. „Situace je klidnější; není ještě vyřešená, ale dá se říci, že je vše pod kontrolou. Vítr nese plameny do oblastí, které už vyhořely, což hasičům usnadňuje práci," řekla dnes starostka Abrantesu Maria do Céu Albuquerqueová.

Další ohnisko bylo u Grândoly v provincii Setúbal na jihu země. S ohněm tam bojovalo na 200 hasičů a podařilo se jim ho zvládnout dnes v poledne. Plameny ale zničily 3000 hektarů porostu včetně korkových dubů.

Zlepšení situace umožnilo také znovu zprovoznit uzavřenou část dálnice mezi Lisabonem a Portem a železnici vedoucí z Lisabonu na jih.

Meteorologický ústav upozornil, že nebezpečí vzniku dalších požárů potrvá nejméně do neděle. Podle tohoto úřadu panuje na 80 procentech území Portugalska mimořádné sucho, jehož příčinou byla kromě jiného nezvykle suchá zima i jaro.

Témata:  Portugalsko hasiči požáry

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:18

Ukrajina získá systém Patriot od Řecka. Výměnou za americké záruky a kompenzaci

Řecko změnilo svůj postoj ohledně poskytnutí protivzdušné obrany Ukrajině. Nyní se rozhodlo, že systém Patriot Kyjevu poskytne, minimálně jeden.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy