Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump chce vyšetřovat Čínu, prý porušuje práva k duševnímu vlastnictví

Čína
Čína
Foto: Pixabay

Washington - Americký prezident Donald Trump se údajně v pondělí chystá vyzvat k vyšetřování Číny kvůli podezření, že tato asijská země porušuje práva k duševnímu vlastnictví.

Napsal to s odvoláním na anonymní zdroj z americké vlády server Politico.

Podle tohoto amerického serveru se očekává, že šéf Úřadu obchodního zmocněnce USA Robert Lighthizer zahájí vyšetřování Číny na základě paragrafu 301 obchodní zákona, který umožňuje uvalovat obchodní sankce proti zemím, jež podle názoru USA porušují pravidla světového obchodu.

Trump už od nástupu do úřadu opakovaně hovořil o tom, že Čína svými obchodními praktikami znevýhodňuje americké firmy. Už dříve se psalo o tom, že Trump chystá ekonomické sankce vůči Číně.

Ještě ve čtvrtek ale podle serveru Politico hovořil o tom, že by mohl být vůči Číně shovívavější, pokud by zatlačila na Pchjongjang kvůli jeho jadernému programu. Čína před týdnem v Radě bezpečnosti OSN překvapivě hlasovala pro americký návrh sankcí vůči KLDR.

Témata:  Donald Trump USA Čína

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy