Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obyvatelé Guamu dostali pokyny, jak se chovat při útoku: Nedívejte se do záblesku a pořádně se osprchujte

Test jaderné zbraně
Test jaderné zbraně
Foto: Pixabay

Washington - Orgány civilní obrany amerického ostrova Guam rozšiřují mezi obyvatelstvem letáky s návodem na ochranu v případě raketového útoku. Oznámila to dnes agentura AP.

Krok je reakcí na zostřenou konfrontaci mezi Washingtonem a Pchjongjangem, který prý "pečlivě zvažuje" možnost raketového útoku na Guam.

Obyvatelé Guamu, kde mají Spojené státy námořní a leteckou základnu, se mají v případě útoku rychle uchýlit do betonového úkrytu, pokud možno podzemního. Mají tam zůstat do doby, než dostanou jiný pokyn. Měli by zachovat klid, předem si mohou připravit "pohotovostní balíček".

"Nedívejte se do záblesku ani výbuchu, může vás oslepit. Zůstaňte ležet a přikryjte si hlavu," uvádí se v letáku nazvaném "příprava na bezprostřední raketovou hrozbu". Leták rovněž poskytuje radu, jak se zbavit radioaktivního spadu. "Je-li to možné, osprchujte se ve velkém množství vody a mýdla, abyste odstranili radioaktivní zamoření," praví se v instrukcích. "Nepoužívejte šampón, může vázat radioaktivitu."

Prezident USA Donald Trump ujistil obyvatele Guamu, že jsou navzdory severokorejským hrozbám v bezpečí. "Jsme s vámi na tisíc procent," řekl v telefonickém rozhovoru s guamským guvernérem Eddiem Calvem, jehož záznam se objevil na facebooku. Na ostrově ani nebyl vyhlášen stav zvýšeného ohrožení.

Témata:  USA jaderné zbraně Guam Severní Korea

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 15:39

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy