Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lvice zachráněná ze zoo v syrském Halabu porodila mládě

Lvice
Lvice
Foto: Pixabay

Súf (Jordánsko) - Lvice Dana zachráněná spolu s dalšími 12 zvířaty ze zoologické zahrady v syrském městě Halab (Aleppo) porodila po vypuštění v rezervaci v Jordánsku mládě.

Uvedla to dnes agentura AP. Mládě má bílou barvu, která se může později změnit. Podle odhadů váží 1,5 až dva kilogramy. Jeho pohlaví zatím není známo.

Veterináři našli zvířata v Sýrii ve zbědovaném stavu. Syrská armáda bojovala s odpůrci vlády o východní část Halabu téměř celý loňský rok, boje skončily až v prosinci. Zvířata ze zahrady dostala s pomocí Turecka do rezervace u jordánského města Súf rakouská charitativní organizace Four Paws.

Zvířata trávila tři týdny v klecích. Veterináři se obávali, že kdyby lvice porodila v kleci, mládě by zřejmě nepřežilo. Mládě, které dostalo jméno Hajar, což je arabsky přistěhovalec, se podle veterinářů narodilo někdy v noci z pátku na sobotu, v klidu zalesněné rezervace. Zaměstnanci rezervace objevili mládě v sobotu ráno, když Danu kontrolovali.

Veterinář Amír Chalíl si myslí, že lvice čekala s porodem až bude v bezpečí. "Je máma, měla instinkt. Je to zázrak," prohlásil.

Témata:  lvi Sýrie EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy