reklama

Kvůli zmíněnému zákonu v červenci rezignovali dva senátoři a další dva čekají, jak o jejich případech rozhodne nejvyšší soud. Ten bude posuzovat i případ Joyce, který je rovněž členem parlamentu a má občanství Nového Zélandu po předcích.

Novozélandské úřady potvrdily, že podle tamního zákona získává dítě narozené občanovi Nového Zélandu automaticky také toto občanství.

Joyce přiznal, že ho minulý týden kontaktoval úřad vysokého komisaře Nového Zélandu a sdělil mu, že je novozélandským občanem po předcích. "Nemusím říkat, že mne to šokovalo. Mí rodiče ani já jsme nikdy neměli důvod domnívat se, že bych mohl být občanem jiné země," sdělil dnes Joyce v parlamentu.

Australský státní prokurátor ho prý ujistil, že v jeho případě není porušena ústava. Podle právních odborníků příslušný článek ústavy sice říká, že osoba s dvojím občanstvím nemůže kandidovat do parlamentu, avšak z formulace není jasné, jak tento článek vykládat v případu zděděného občaství.

Vláda premiéra Malcolma Turnbulla má v Poslanecké sněmovně nyní převahu jediného hlasu. Joyceovo odstoupení by si vyžádalo doplňující volbu.