Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo vyšetřuje kvůli špionáži spolupracovníky švýcarské tajné služby

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín - Ze špionáže proti Německu jsou podezřelí tři spolupracovníci švýcarské tajné služby NDB, případ vyšetřuje německé nejvyšší státní zastupitelství.

Informovala o tom německá média Süddeutsche Zeitung, NDR a WDR s odvoláním na "spolehlivý zdroj".

Německé úřady kupují informace o kontech ve švýcarských bankách proto, aby zjistily, zda v nich nejsou uložené nezdaněné peníze německých občanů, jak se tomu opakovaně v minulosti stalo. Například Severní Porýní-Vestfálsko informace kupuje pravidelně, často i za miliony eur. Podle zemského ministerstva financí díky tomu od roku 2015 získala na daňových doplatcích 1,8 miliardy eur (47 miliard korun).

Švýcarsko tento postup dlouhodobě kritizuje, a dokonce kvůli němu do Německa nasadilo nejméně jednoho agenta.

Daniel M., který podle vyšetřovatelů od roku 2012 v Německu v zájmu "cizí moci" prováděl špionáž, je ve vazbě už několik měsíců. O jeho nasazení věděli vysoce postavení švýcarští politici. Nyní je v hledáčku německých úřadů další trojice spolupracovníků švýcarské tajné služby.

Témata:  Německo špionáž Švýcarsko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy