Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Další sporný příkaz Donalda Trumpa? Čínsko-americké vztahy mohou být otráveny, píše deník

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Peking/Washington - USA se nelíbí, že americké firmy působící v Číně jsou nucené vzdát se svého duševního vlastnictví. Příkaz prezidenta Donalda Trumpa přezkoumat údajně neférové čínské obchodní praktiky by podle listu The China Daily mohl "otrávit" vztahy mezi oběma zeměmi.

Rozhodnutí, zda Trump příkaz k přezkoumání svému vrchnímu obchodnímu poradci udělí, má podle sobotního vyjádření Bílého domu padnout dnes. Prezident USA se vyjádřil, že by byl ochoten k ústupkům, pokud by Peking postupoval vůči Pchjongjangu rozhodněji. To považuje China Daily za nepoctivé.

Zásadní podle listu je, aby Trump neučinil ukvapené rozhodnutí, kterého by později litoval. "Namísto prosazení zájmů Spojených států zhorší politizování obchodu hospodářské problémy země (KLDR) a otráví celkový vztah mezi Čínou a USA," poznamenává anglickojazyčný list.

Trumpova snaha obvinit Peking ze spojenectví se severokorejským jaderným dobrodružstvím by prý mohla rozdělit mezinárodní koalici. "Snad Trump nalezne jinou cestu. Vše bude ještě obtížnější, kdyby se Peking a Washington postavily proti sobě," uzavírá China Daily.

Dle dnešního vyjádření čínského ministerstva zahraničí spolu diplomatický tlak na Severní Koreu a případné obchodní vyšetřování "naprosto nesouvisejí."

Témata:  Čína Donald Trump USA

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy