Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Skandál v Izraeli: Miliardář je podezřelý z obřích finančních podvodů

Izrael, ilustrační foto
Izrael, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Jeruzalém - Izraelská policie dnes předvedla k výslechu pět lidí včetně miliardáře Benyho Steinmetze. Jsou vyšetřováni kvůli skandálu týkajícímu se praní špinavých peněz.

Steinmetz je dědic impéria obchodujícího s diamanty a spoluzakladatel těžební firmy BSG Resources, jež operuje v celém světě. Co do jmění je Steinmetz považován v Izraeli za 17. nejbohatší osobu. Časopis Forbes jeho majetek odhaduje na více než miliardu dolarů (22 miliard Kč).

Osoby, které dnes policie vyslechla, jsou podezřelé z provádění podvodných obchodů s nemovitostmi a z praní špinavých peněz. Policisté také prohledali adresy i pracoviště dotyčných. Podle izraelské policie je Steinmetz v kauze hlavním podezřelým. 

Steinmetz byl loni obviněn v Rumunsku "z organizování zločinecké skupiny, praní špinavých peněz a úplatků" v případu podvodné restituce, jež stála rumunský stát 145 milionů eur (3,8 miliardy Kč). Steinmetzovi v Rumunsku hrozí soud. Jméno tohoto Izraelce ale figuruje i v korupční aféře týkající se podnikání v Africe.

Podle agentury AFP v aféře figuruje i poradce rakouského kancléře Christiana Kerna. Podle médií se Tala Silbersteina týká podezření, že se podílel na korupci guinejského prezidenta kvůli diamantovému dolu.

Témata:  Izrael podvod

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy